“Επιτυχία σε κάθε τομέα της ζωής σου είναι να γνωρίζεις πώς νιώθεις, πώς νιώθουν οι άλλοι και τι μπορείς να κάνεις για αυτό. Να γνωρίζεις τι πραγματικά σε κάνει να αισθάνεσαι «καλά», τι «άσχημα» και πώς μπορείς να πας από το «άσχημα» στο «καλά»”
Z. Ziglar
Με την παραπάνω ρήση, προσπαθώ απο την αρχή να δώσω μία καθαρή εικόνα για το τί είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη (Σ.Ν.), που αποτελεί ένα πεδίο έρευνας και αναζήτησης το οποίο απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, τον χώρο των επιχειρήσεων και πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια. Η ΣΝ είναι η ικανότητα που μπορείτε να αποκτήσετε για να κατανοείτε άμεσα τα συναισθήματά σας αλλά και των άλλων, η ικανότητα να δημιουργείτε συναισθήματα όταν αυτά μπορούν να διευκολύνουν τις συνναλαγές σας και τέλος, η ικανότητα να ρυθμίζετε τα συναισθήματα στον εαυτό σας και στους άλλους.
Το θέμα της Σ.Ν. εμφανίστηκε στις Η.Π.Α. το 1990 και εξακολουθεί να εμφανίζεται σε πληθώρα βιβλίων, περιοδικών, τηλεοπτικών προγραμμάτων και να αποτελεί ένα πεδίο μέσω του οποίου οι διάφορες εταιρίες, επιδιώκουν την ανάπτυξη του προσωπικού τους και την επίτευξη των στόχων τους, αλλά και οι απλοί άνθρωποι την προσωπική τους ανάπτυξη και βελτίωση. Η κατάκτηση λοιπόν της Σ.Ν., στις ημέρες μας βρίσκει τεράστια απήχηση σε επαγγελματίες, επιχειρηματίες, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες της υγείας και καθημερινούς ανθρώπους, για την μοναδική ικανότητα της να λειτουργεί, ως καθοριστικός παράγοντας πρόβλεψης της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής επιτυχίας ενός ατόμου.
Ευτυχώς για όλους μας, η Σ.Ν. δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε ή όχι. Εύκολα μαθαίνεται και μπορεί (πάντα όμως απο ειδικούς), να διδαχθεί με πολύ απλό τρόπο σε όλους τους ανθρώπους.
Και αν ασχοληθούμε λίγο για να μάθουμε για την Σ.Ν., εύκολα θα κατακτήσουμε τους προσωπικούς μας στόχους, θα αυξήσουμε τις πωλήσεις μας, θα ικανοποιήσουμε τους προϊσταμένους μας, θα παρακινήσουμε τους υφισταμένους μας, θα ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας και όλα αυτά, μέσα απο τον έλεγχο των παρακάτω δεξιοτήτων :
-
Επίγνωση των συναισθημάτων: το να αναγνωρίζει κανείς τα συναισθήματα του, τις επιπτώσεις και τα αποτελέσματα τους.
-
Ακριβής αυτοαξιολόγηση: το να γνωρίζει κανείς τα ισχυρά σημεία και τα όρια του.
-
Αυτοπεποίθηση: η σιγουριά κάποιου για την αξία και τις ικανότητες του.
-
Αυτοέλεγχος: ο χειρισμός διασπαστικών συναισθημάτων και παρορμήσεων.
-
Καινοτομία: το να αισθάνεται κανείς άνετα και να είναι ανοικτός σε πρωτοποριακές ιδέες, προσεγγίσεις και νέες πληροφορίες.
-
Επιρροή: άσκηση αποτελεσματικών μεθόδων πειθούς.
-
Ηγεσία: έμπνευση και καθοδήγηση ομάδων και ανθρώπων.
-
Χειρισμός διαφωνιών: διαπραγμάτευση και επίλυση διαφωνιών και πολλών ακόμη δεξιοτήτων
Την επόμενη φορά λοιπόν, μην αναρωτηθείτε σε ποιους παράγοντες οφείλεται, για παράδειγμα, η αποτυχία ανθρώπων που ξεκινούν την ζωή τους με πολύ καλές προϋποθέσεις και συνθήκες αλλά και που οφείλεται η «αναπάντεχη» και εντυπωσιακή επιτυχία ανθρώπων που ξεκινούν στην ζωή τους με πολλές αντιξοότητες.
Η Συναισθηματική Νοημοσύνη έκανε τη διαφορά !
Επιμέλεια Άρθρου: Νικόλαος Γ. Τράντος,
Ψυχολόγος M.Sc, Σύμβουλος Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων
www.forwardconsulting.gr