Μετατρέποντας την αναζήτηση σε μια εμπειρία μάθησης, είναι πιθανό να βρείτε καλύτερη δουλειά.
Αυτό που καθιστά την αναζήτηση εργασίας δύσκολη είναι το γεγονός ότι δε σημειώνετε καμία πρόοδο. Απλά κάνετε συνεχώς αιτήσεις και κάποια στιγμή καταλήγετε να έχετε βρει δουλειά.
Φανταστείτε, αντιθέτως, να λαμβάνατε συνεχή ενημέρωση σχετικά με την πρόοδό σας. Κάθε μέρα μαθαίνετε κάτι νέο και σε τέσσερις εβδομάδες, ξέρετε ότι έχετε καλύψει το 40% της διαδρομής για την αναζήτηση εργασίας και ότι μπορείτε βάσιμα να ελπίζετε ότι θα βρείτε μια καλή θέση εργασίας μέχρι την 10η εβδομάδα. Ακόμη και αν η αναζήτηση διαρκεί το ίδιο, είναι πολύ λιγότερο απογοητευτική. Οπότε ο τρόπος για να μειωθεί η αρνητική διάθεση είναι να χρησιμοποιηθεί μια διαδικασία αναζήτησης εργασίας που παρέχει συνεχή ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο:
1. Διαλέξτε μια πολύ συγκεκριμένη θέση εργασίας και ένα εταιρικό προφίλ που σας ενδιαφέρει. Αυτό φαίνεται παράλογο – δεν πρέπει να είστε ευέλικτος, όταν αναζητείτε εργασία; Αλλά εξετάστε την ακόλουθη κατάσταση: αν η Τζέιν πει στην Τζούντι ότι θέλει να δουλέψει ως κοινωνικός συντονιστής των μέσων ενημέρωσης σε μια νέα εταιρεία με λιγότερα από 50 άτομα, και η Τζούντι ακούσει για μια τέτοια θέση εργασίας σε μια εταιρεία με 60 άτομα, η Τζούντι πιθανότατα θα παραπέμψει την Τζέιν στην εταιρεία αυτή. Αλλά αν η Τζέιν πει στην Τζούντι ότι θέλει να εργαστεί στο online marketing, η Τζούντι θα αναφωνήσει «Α, πολύ ωραία» και αμέσως θα το ξεχάσει. Είναι πολύ καλύτερα να είστε πολύ συγκεκριμένος παρά πολύ γενικός.
2. Χρησιμοποιήστε το LinkedIn για να βρείτε ανθρώπους που έχουν ή είχαν τη δουλειά των ονείρων σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προηγμένη αναζήτηση επαφών του LinkedIn για να τους βρείτε. Στη συνέχεια, στείλτε ένα μήνυμα λέγοντας ότι σας ενδιαφέρει η δουλειά Χ και θα θέλατε να ακούσετε τις εμπειρίες τους. Χρησιμοποιήστε τις λέξεις «ενημερωτική συνέντευξη» – αυτό σημαίνει ότι δεν τους ζητάτε δουλειά, απλά θέλετε να ακούσετε γι ‘αυτήν. Ζητήστε τους να συναντηθείτε για να μιλήσετε από κοντά ή πάρτε τους τηλέφωνο αν αυτό δεν είναι εφικτό. Προσωπικά, έχω διαπιστώσει ότι το 20% περίπου των ανθρώπων που θα ρωτήσετε θα απαντήσουν θετικά.
3. Μιλήστε σε αυτούς τους ανθρώπους για να διαπιστώσετε αν η εργασία των ονείρων σας έχει νόημα. Εάν αποδειχθεί ότι η δουλειά αυτή θα είναι φρικτή για την περίπτωσή σας, επιστρέψτε στο βήμα 1 με μια άλλη θέση εργασίας. Διαφορετικά, ρωτήστε τους αν γνωρίζουν κάποιον που να ζητάει άτομα για τη θέση που έχετε επιλέξει. Μην τους ζητήσετε δουλειά. Σε περίπτωση που ζητήσουν να δουν το βιογραφικό σας, δώστε το. Σιγουρευτείτε να τους στείλετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα στη συνέχεια για το χρόνο που διέθεσαν.
4. Μόλις ολοκληρώσετε την επιλογή θέσης εργασίας/ εταιρείας, ξεκινήστε επιθετικά τη δικτύωση. Κάθε δύο εβδομάδες να στέλνετε ένα email στις επαφές σας ρωτώντας τους αν γνωρίζουν κάποιον που να ζητάει άτομα για τη δουλειά των ονείρων σας. Απευθυνθείτε απευθείας σε διευθυντές προσλήψεων στο LinkedIn και ζητήστε να συναντηθείτε μαζί τους. Επειδή η αναζήτησή σας είναι πολύ εξειδικευμένη, οι άλλοι συχνά θα σας παραπέμπουν σε φίλους φίλων – είναι πολύ εύκολο να ακουστεί το όνομά σας!
5. Σε αυτό το σημείο, λογικά θα αρχίσετε να λαμβάνετε πολλές επίσημες προσφορές συνέντευξης [σε αντίθεση με τις πληροφοριακές συνεντεύξεις στο βήμα (3)]. Τώρα που καλείστε σε συνεντεύξεις, μάθετε πώς να γίνετε καλός σε αυτές. Μετά από κάθε συνέντευξη, ζητήστε από την επαφή σας μέσα στην εταιρεία πληροφορίες σχετικά με την περίπτωσή σας. Από τη στιγμή που τους γνωρίζετε προσωπικά, είναι πολύ πιο πιθανό να σας δώσουν την πραγματική εικόνα. Χρησιμοποιήστε αυτά τα σχόλια για να συνεχίσετε να βελτιώνεστε, μέχρι να βρείτε δουλειά.
Θα παρατηρήσετε ότι αυτή η προσέγγιση είναι πολύ διαδικαστική – ανά πάσα στιγμή, μπορείτε να πείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεστε και το γεγονός ότι κινείστε από στάδιο σε στάδιο σημαίνει ότι θα έχετε πολύ λιγότερο άγχος. Επιπλέον, είναι πιθανό να βρείτε πολύ καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι με τη μέθοδο της αποστολής βιογραφικών σημειωμάτων και συνοδευτικών επιστολών.
Πηγή: fortunegreece