Πολύ συχνά ακούτε ότι χρειάζεται να πουλάτε τον εαυτό σας στις συνεντεύξεις. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να προγραμματίσετε τα βήματά σας εκ των προτέρων. Θεωρήστε τα παρακάτω 10 tips ως το σχέδιό σας για να εντυπωσιάσετε σε μία συνέντευξη.
Κάντε την έρευνά σας
Ερευνήστε την εταιρεία και εκείνους που θα σας πάρουν συνέντευξη. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων γνωρίζουν πως ο άνθρωπος που έχουν απέναντί τους σκέφτεται σοβαρά για τη θέση αν είναι προετοιμασμένος με τα σχετικά δεδομένα. Επισημάνετε Δελτία Τύπου, αριθμούς, στατιστικά και να είστε εξοικειωμένοι με το υπόβαθρο των στελεχών.
Για εταιρείες startup να γνωρίζετε ποιος είναι ο επενδυτής και ποιοι εταίροι κάθονται στο συμβούλιο τους και επίσης πόσα χρήματα έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής. Η εύστοχη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί να αναδείξει πολύτιμες πληροφορίες για τις περισσότερες εταιρείες. Στο τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε την εταιρεία, τη βιομηχανία και τους ανταγωνιστές και να χρησιμοποιείτε το προϊόν τους, αν υπάρχει.
Φανταστείτε και κάντε πρόβα
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων προκαλούν τους υποψήφιους με δύσκολες ερωτήσεις για να κρίνουν αν είναι καλό fit για την εταιρεία καθώς και πώς ανταποκρίνονται υπό πίεση. Να περιμένετε ερωτήσεις για δύσκολες εραγσιακές εμπειρίες, την αγαπημένη σας δουλειά, όπως επίσης πού βλέπετε τον εαυτό σας σε μερικά χρόνια. Προετοιμαστείτε να αποκαλύψετε τον ιδανικό manager και την εταιρεία για την οποία θα θέλατε να εργαστείτε.
Κάντε εικόνα τη συνέντευξη και τις ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν. Προβάρετε το πώς θα παρουσιάσετε τον εαυτό σας και εξασκηθείτε στις απαντήσεις. Αν είστε χαλαροί όταν απαντάτε, θα δείξετε ότι έχετε γνώση του θέματος, οπότε όσο περισσότερο εξασκείστε τόσο πιο άνετοι θα είστε.
Προετοιμαστείτε για ερωτήσεις που δείχνουν τη συμπεριφιρά
Οι υπεύθυνοι προσλήψεων χρησιμοποιούν αυτές τις ερωτήσεις για να ξεθάψουν επιτυχίες και κατορθώματα του παρελθόντος και να προβλέψουν την απόδοσή σας στο μέλλον. Οι ερωτήσεις αυτές αναγνωρίζουν τις δεξιότητες των υποψηφίων, οπότε είναι μείζονος σημασίας να προετοιμάσετε ερωτήσεις που θα αντιστοιχίσουν τα skills σας με τις απαιτήσεις του εργοδότη. Εστιάστε σε επιτεύγματα του παρελθόντος που υπογραμμίζουν τις ηγετικές σας ικανότητες, το ομαδικό πνεύμα εργασίας που διαθέτετε, την ικανότητα να επιλύετε προβλήματα, να αποφεύγετε συγκρούσεις και να αντιμετωπίζετε την αποτυχία.
Η εμφάνιση μετράει
Η πρώτη εντύπωση είναι σημαντική σε μία συνέντευξη. Αν χρειάζεται, ρωτήστε εκ των προτέρων τι πρέπει να φοράτε. Το πιο ασφαλές είναι να ντυθείτε επαγγελματικά και να προσέξετε τα χρώματα και τα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιήσετε.
Αν έχετε πιει καφέ ή έχετε καπνίσει ή έχετε γευματίσει πριν τη συνέντευξη, βουρτσίστε τα δόντια σας. Αποφύγετε την τσίχλα, βάλτε άρωμα με σύνεση, να στέκεστε ίσια και ψηλά, να χαλαρώσετε και να χαμογελάτε.
Να φτάσετε νωρίς, αλλά όχι πολύ νωρίς
Να φτάσετε στη συνέντευξη περίπου 5 λεπτά νωρίτερα. Μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι με το χρόνο και θα αντιληφοθύν ακόμη και το 1 λεπτό καθυστέρησης. Μη φτάσετε πολύ νωρίτερα και πιεστεί ο υπεύθυνος προσλήψεων αν ακόμη δεν είναι έτοιμος. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να βρείτε την τοποθεσία. Αν βιάζεστε θα επηρεάσει την απόδοση των συνεντεύξεων σας, οπότε αν νομίζετε ότι μπορεί να αργήσετε, καλέστε για να τους ενημερώσετε για την κατάσταση.
Να προσέχετε τη γλώσσα του σώματος
Συστηθείτε χαμογελώντας και με μία χειραψία που ταιριάζει στη σταθερότητα του υπευθύνου προσλήψεων. Χαιρετήστε τους υπόλοιπους στο πάνελ (αν υπάρχουν) και ακολουθήστε τον υπεύθυνο ώστε να καθήσετε.
Η μη λεκτική επικοινωνία είναι μέρος της εντύπωσης που κάνετε. Μία αδύναμη χειραψία για παράδειγμα δείχνει έλλειψη εξουσίας. Ένα αποτρεπτικό βλέμμα δείχνει δυσπιστία ή αδιαφορία στη δουλειά. Δείξτε σιγουριά κάνοντας ευθεία και ελαφριά εμπρός στην καρέκλα σας. Διατηρήστε επαφή με τον άνθρωπο που σας παίρνει συνέντευξη χωρίς να κάνετε τα πράγματα αμήχανα. Θα πρέπει να εξετάσετε κάθε συνέντευξη εάν πρόκειται για μια ομάδα, αλλά να απευθύνετε την απάντησή σας κατά κύριο λόγο στον άνθρωπο που σας ρωτά.
Να κρατάτε σημειώσεις
Να κρατάτε σημειώσεις σε κάθε συνέντευξη. Αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά και την προσοχή σας στη λεπτομέρεια. Σας δίνεται επίσης η ευκαιρία να κατεβάσετε το βλέμμα αν έχετε πρόβλημα με τη βλεμματική επαφή.
Μη ρωτάτε για χρήματα
Μη ρωτάτε ποτέ για μισθό στην πρώτη σας συνέντευξη. Αν σας ρωτήσουν πόσα βγάζετε, να είστε ειλικρινείς. Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε γενικά για την ευκαιρία που θα σας δοθεί και όχι μόνο για το μισθό.
Μη ρωτάτε για benefits εκτός και αν ο υπεύθυνος αναφερθεί στο θέμα και μην αναφερθείτε σε υπερωρίες.
Να είστε ειλικρινείς
Μην πείτε ψέματα για τυχόν απόλυση από προηγούμενη δουλειά. Απαντήστε με δεδομένα. Να είστε ανοιχτοί και να έχετε αυτοπεποίθηση.
Να κάνετε ερωτήσεις
Μία συνέντευξη είναι μία ανάκριση για την εμπειρία σας, τα κατορθώματά σας και την κουλτούρα σας. Αλλά είναι και η ευκαιρία σας να καταλάβετε αν η εταιρεία αυτή σας ταιριάζει. Μπορείτε να δείξετε πόσο καλά επικοινωνείτε με καλές ερωτήσεις. Παραδείγματα ερωτήσεων που πρέπει να θέσετε:
-
Ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία;
-
Πού βλέπετε την εταιρεία σε πέντε με 10 χρόνια;
-
Τι σημαίνει επιτυχία για εσάς και την εταιρεία;
-
Τι έχουν κάνει οι προηγούμενοι υπάλληλοι στη θέση αυτή;
-
Πιστεύω ότι είμαι κατάλληλος για αυτή την εταιρεία. Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω για να διασκεδάσω τυχόν αμφιβολίες;
Follow Up
Μέσα σε 24 ώρες καλό είναι να κάνετε ένα follow-up. Αν θέλετε να κάνετε μία τελευταία εντύπωση, στείλτε μία ευχαριστήρια κάρτα.
Ευχαριστείτε τον υπεύθυνο προσλήψεων για το χρόνο του και επισημάνετε ένα θέμα από τις σημειώσεις σας ώστε να του τραβήξετε την προσοχή.
Πάντα να θυμάστε πως η προηγούμενη προετοιμασία οδηγεί σε εξαιρετική απόδοση και ενισχύει την επιτυχία μίας συνέντευξης.