Γιατί οι νέοι δεν μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση εργασίας;
Ξέρετε τι είναι της μόδας; Το job hopping. Η μετακίνηση δηλαδή απ’ τη μια δουλειά στην άλλη. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του LinkedIn οι νέοι άνθρωποι αλλάζουν συχνότερα θέσεις εργασίας συγκριτικά με τις παλαιότερες γενιές.
Το νέο «φυσιολογικό πράγμα» για τους Millennials είναι να αλλάζουν έως και τέσσερις δουλειές την πρώτη δεκαετία μετά την αποφοίτησή τους απ’ το Πανεπιστήμιο. Δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι η προηγούμενη γενιά, δηλαδή.
Οι λεγόμενοι Gen Xers που αποφοίτησαν μεταξύ 1986 και 1990 άλλαξαν περίπου δύο φορές εργασία τα πρώτα δέκα χρόνια μετά την αποφοίτηση τους, σύμφωνα με το Linkedin. Σήμερα οι απόφοιτοι όχι απλά αλλάζουν εργασία, αλλά συχνά κάνουν στροφή και αλλάζουν ακόμη και κλάδο.
Ένα πτυχίο Πανεπιστημίου σου άνοιγε πόρτες για μια μεγάλη καριέρα στο παρελθόν. Σήμερα είναι απλά το εισιτήριο για μια entry-level δουλειά» λέει ο Guy Berger, οικονομολόγος στο LinkedIn που ανέλυσε την αλλαγή καριέρας 3 εκατ. αποφοίτων.
Οι μεγαλύτεροι job hoppers εργάζονται στα media, την ψυχαγωγία, την κυβέρνηση και τις μη-κερδοσκοπικές εταιρείες. Οι Millennials που παραμένουν περισσότερο στη θέση εργασίας τους εργάζονται σε κλάδους όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι κατασκευαστικές και τα πετρέλαια.
Και υπάρχουν πολλές θεωρίες γιατί υπάρχει αυτή η «επανάσταση» στην αλλαγή εργασίας.
Οι νέοι άνθρωποι ήταν πάντα πιο ανήσυχοι από τους μεγαλύτερούς τους, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι οι εργοδότες βλέπουν τους εργαζόμενους ως περιστασιακούς. Οι Millennials θέλουν να ανεβαίνουν βαθμίδες γρήγορα και ένας τρόπος για να το κάνουν αυτό είναι αλλάζοντας δουλειά. Μια καινούρια δουλειά έρχεται συνήθως με περισσότερες αρμοδιότητες και με μεγαλύτερο μισθό.
Ό, τι είναι αυτό που προκαλεί την τάση δεν φαίνεται να επιβραδύνεται. Οι Millennials (όσοι αποφοίτησαν 2006-2010) είναι πιθανό να έχουν αλλάξει έως και τέσσερις φορές εργασία μέχρι την ηλικία των 32.
Πηγή: Fortune Greece