Οι προτάσεις των ειδικών για αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις ώστε να ζητήσετε αύξηση μισθού.
Σύμφωνα μ’ ένα πρόσφατο poll του YouGov, 58% των Αμερικανών πιστεύουν ότι παίρνουν μικρότερο μισθό από αυτόν που αξίζουν. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η Αμερική αποτελεί μία χώρα με υψηλούς μισθούς σε σχέση με τον υπόλοιπο πλανήτη. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο χαμηλοί είναι οι μισθοί σε μία χώρα, τόσο πιο υψηλό θα είναι το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι αμείβονται χαμηλότερα από αυτό που θα έπρεπε. Άλλη έρευνα του National Bureau of Economic Research παρατήρησε πως οι εργαζόμενοι που δεν είναι ικανοποιημένοι με τον μισθό τους, καταλήγουν να μην είναι ικανοποιημένοι και με την εργασία τους, με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποδοτικοί. Παράλληλα, φαίνεται πως όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τον μισθό και την εργασία τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υπερβολικό άγχος και κατάθλιψη ή πονοκεφάλους και αϋπνία.
Ας δούμε το πρόβλημα μέσα από ένα ιστορικό πείραμα. Η Sarah Brosnan είναι μια ερευνήτρια της ψυχολογίας που μελετά την ανάπτυξη των γνωστικών διαδικασιών που αποτελούν τη βάση της συνεργασίας και της αμοιβαιότητας. Στο πείραμα της που είναι γνωστό ως «monkey cucumber experiment», η Sarah Brosnan έδωσε ως ανταμοιβή σε δυο μαϊμούδες που έφεραν εις πέρας το ίδιο task, από ένα κομμάτι αγγούρι και το δέχτηκαν. Όταν η ερευνήτρια έδωσε στη μία μαϊμού αγγούρι αλλά στην άλλη μαϊμού σταφύλι, η πρώτη που παρατήρησε την άδικη ανταμοιβή για το ίδιο task πέταξε το αγγούρι και απέκτησε επιθετική διάθεση χτυπώντας το κλουβί της.
Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως οι εργαζόμενοι δεν θα έπρεπε να ζητούν αύξηση ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε αυτός να είναι ο μόνος τρόπος να την αποκτήσουν. Σε μεγάλες εταιρείες μ’ ένα καλά οργανωμένο τμήμα HR, η δουλειά του κάθε εργαζομένου είναι μετρήσιμη και τις περισσότερες φορές ανταμείβεται με κάποιον τρόπο. Αυτή η συνθήκη όμως αποτελεί σπάνιο φαινόμενο. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο εργαζόμενος πρέπει να χτυπήσει την πόρτα του εργοδότη του και να ζητήσει έναν καλύτερο μισθό.
Η κουβέντα είναι σίγουρα άβολη και καλεί τον εργαζόμενο να ξεπεράσει δυο σημαντικά εμπόδια. Αρχικά το άγχος του να ξεκινήσει αυτή την άβολη κουβέντα κι έπειτα τη δυσκολία να ζητήσει αυτό που του αξίζει χωρίς να φανεί ότι το απαιτεί και στο τέλος της ημέρας να βγει από το δωμάτιο ζημιωμένος. Παρακάτω, θα δούμε τις συμβουλές των κορυφαίων managers ώστε να ζητήσετε και να πάρετε αύξηση μισθού, δίχως να διαρραγεί η σχέση σας με τον εργοδότη σας.
via giphy
Πώς θα καταλάβετε ότι αμείβεστε με λιγότερα από όσα αξίζετε
Αρχικά, αξίζει να κάνετε μία έρευνα στο διαδίκτυο για να βρείτε δεδομένα ως προς τον μισθό με τον οποίο αμείβονται άτομα σε ανάλογες θέσεις με τη δίκη σας. Σε περίπτωση που δεν προκύπτει κάτι από την έρευνα σας, είναι χρήσιμο να ρωτήσετε άτομα που εμπιστεύεστε, σε ανάλογες θέσεις με τη δική σας. Όπως κι αν έχει, θα καταλάβετε ότι αμείβεστε λιγότερο απ’ ό,τι αξίζετε 1) αν δεν έχετε πάρει αύξηση εδώ και αρκετά χρόνια και 2) αν έχετε αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες μέσα σε αυτά τα χρόνια.
Αν οι νεοπροσληφθέντες στη θέση σας παίρνουν ίδιο μισθό με εσάς, τότε σίγουρα υπάρχει πρόβλημα. Επίσης, έχετε κάθε δικαίωμα να ζητήσετε αύξηση μισθού αν η εταιρεία αναπτύσσεται σημαντικά και γίνονται προσλήψεις ενώ εσείς διατηρείτε τις ίδιες απολαβές. Ο πληθωρισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο καθώς το κόστος ζωής ανεβαίνει χρόνο με το χρόνο και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η ακρίβεια που πλήττει αρκετές χώρες. Επιπλέον, ενδέχεται μέσα σ’ αυτό το διάστημα να έχετε αποκτήσει σημαντικές νέες δεξιότητες, όπως ένα μεταπτυχιακό. Αν παρατηρείτε πως η εταιρεία στην οποία εργάζεστε έχει υψηλό ποσοστό αποχωρήσεων αλλά εσείς παραμένετε στη θέση σας, τότε έχετε ένα καλό επιχείρημα ως προς τον εργοδότη σας.
Επιπροσθέτως, αξίζει να λάβετε υπόψη αν η εταιρεία σας έχει τη φήμη πως δίνει χαμηλούς μισθούς. Επίσης, θα καταλάβετε ότι η αύξηση μισθού είναι μία δίκαιη απαίτηση, όταν ο εργοδότης σας έχει αμυντική στάση σε περίπτωση που αναφερθείτε στον μισθό σας. Ρόλο παίζει και το γενικότερο επίπεδο της αγοράς εργασίας. Αν η ζήτηση στον κλάδο σας είναι μεγάλη, τότε θα πρέπει να αμειφτείτε για την εξειδίκευση σας. Σε περίπτωση επίσης που έχετε προτάσεις από άλλες εταιρείες με μεγαλύτερο μισθό, τότε μάλλον η αύξηση μισθού είναι μονόδρομος.
Πώς θα προετοιμάσετε το έδαφος για την αύξηση μισθού
Δεν αρκεί να γνωρίζετε πως πληρώνεστε λιγότερο απ’ όσο αξίζετε αλλά καλό είναι να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να μην προβείτε σε βιαστικές κινήσεις που ενδέχεται να σας οδηγήσουν σε σφάλματα. Με απλά λόγια, πριν ζητήσετε την αύξηση μισθού, είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να προετοιμάσετε το έδαφος. Μία έρευνα στην αγορά εργασίας θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε τη ζήτηση στην αγορά εργασίας για μία θέση σαν τη δική σας λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τις δεξιότητες σας. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να έχετε ένα καλό επιχείρημα να παρουσιάσετε αλλά και για να έχετε μία εναλλακτική σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως ελπίζατε. Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη ενός plan b αποτελεί πάντα σημαντικό εργαλείο στις διαπραγματεύσεις. Έπειτα θα πρέπει να σκεφτείτε αν όντως σας ενδιαφέρει να παραμείνετε σ’ αυτή τη θέση και σε αυτή την εταιρεία. Είναι πολύ πιθανό ο χαμηλός σας μισθός να μη σας κάνει να θέλετε να ζητήσετε αύξηση μισθού αλλά να ζητήσετε παραίτηση. Πριν κάνετε, οποιαδήποτε κίνηση, βεβαιωθείτε πως έχετε επικοινωνήσει τη σκέψη σας με το δίκτυο σας και πως υπάρχουν εργοδότες που ενδιαφέρονται για εσάς στην αγορά.
Πως θα πρέπει να κινηθείτε όμως σε περίπτωση που επιθυμείτε να παραμείνετε στη θέση σας αλλά με τον μισθό που σας αξίζει; Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας ώστε να δείξει πόσο απαραίτητος ή απαραίτητή είναι στην εταιρεία. Μπορεί να είστε ήδη απαραίτητος ή απαραίτητή αλλά το διάστημα πριν ζητήσετε την αύξηση του μισθού, θα πρέπει να πατήσετε το γκάζι. Η καλή σας δουλειά θα πρέπει να ανταμειφθεί. Μη διστάσετε να αναλάβετε περισσότερες ευθύνες και αν περνά από το χέρι σας, κάντε ό,τι μπορείτε για να φέρετε χρήματα στην εταιρεία σας. Με τον τρόπο αυτό θα δείξετε πως η αύξηση του μισθού σας θα ωφελήσει και τις δύο πλευρές. Όταν φτάσει η ώρα να ζητήσετε το ραντεβού σας με τον υπεύθυνο, δεν έχετε παρά να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην εξάσκηση σας. Σκεφτείτε τι θα πείτε, τι μπορεί να ερωτηθείτε και πως θα απαντήσετε. Σε κάθε περίπτωση, μία πρόβα στο σπίτι, θα σας βοηθήσει.
Αποτελεσματικοί τρόποι διαπραγμάτευσης για την αύξηση μισθού
Επιλέξτε τη σωστή στιγμή
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική στιγμή για να ζητήσετε μία συνάντηση για την αύξηση μισθού είναι όταν η επιχείρηση παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης. Αυτό φυσικά μπορεί να μην έρθει ποτέ ή μπορεί να μη το μάθετε. Οπότε δεν πρέπει η πρόταση αυτή να είναι δεσμευτική. Σύμφωνα με το «Psychology Today», η Πέμπτη είναι η καλύτερη μέρα για να ζητήσετε μία συνάντηση καθώς οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας.
Συγκεντρώστε επιχειρήματα
Σκοπός είναι να εξηγήσετε γιατί η εταιρεία πρέπει να σας ανταμείψει για τη δουλειά σας, να επενδύσει σ’ εσάς αλλά και τι κέρδος θα έχει η ίδια η εταιρεία με την αύξηση του μισθού σας μέσα από τις επιπλέον ευθύνες σας ή την καλύτερη απόδοση σας. Σημαντικό είναι να έχετε μαζί σας κι ένα report με όσα έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα στην εταιρεία. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προτείνουν να εστιάσετε περισσότερο στο μέλλον, παρά στο παρελθόν. Στα επιχειρήματα σας, καλό είναι να εστιάσετε στον λόγο που αξίζετε την αύξηση μισθού κι όχι στους λόγους που σας κάνουν να την έχετε ανάγκη. Εστιάστε με λίγα λόγια στα επιτεύγματα σας κι όχι στα επιπλέον έξοδα σας.
Να είστε θετικοί με αυτοπεποίθηση
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε την αξία σας και να διεκδικήσετε αυτό που αξίζετε με αυτοπεποίθηση αλλά δίχως έπαρση. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μην είστε πιεστικοί, αν βλέπετε άρνηση από την άλλη πλευρά.
Σκεφτείτε το ακριβές ποσό
Στη συνάντηση σας, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας το ακριβές ποσό και να μην αναφερθείτε σε κάποιο εύρος. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να είστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις.
Πώς θα υπολογίσετε τον μισθό σας
Στην υπηρεσία Υπολογισμός Καθαρού Μισθού που θα βρείτε στο Jobfind θα μπορέσετε να υπολογίσετε τον μισθό σας. Πατήστε «υπολογισμός μισθού» αν θέλετε άμεσα και με αξιοπιστία, να υπολογίσετε τον καθαρό σας μισθό χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, σύμφωνα με το ύψος των μικτών σας αποδοχών ή το αντίστροφο. Υπολογίστε γρήγορα τον καθαρό μισθό σας με βάση τον μεικτό ή αντίστροφα. Δείτε τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών, του φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης. Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία και πατήστε «Υπολογισμός».
Τι είναι ο μικτός μισθός; Ο μικτός μισθός που αποτελεί το άθροισμα καθαρού μισθού, ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και φόρου μισθωτών υπηρεσιών, είναι το ποσό με το οποίο αμείβεται ο μισθωτός εργαζόμενος σε ένα μήνα. Πως προκύπτει ο καθαρός μισθός; Ο καθαρός μισθός είναι το ποσό που πραγματικά λαμβάνει ο μισθωτός εργαζόμενος σε ένα μήνα, το οποίο προκύπτει όταν αφαιρέσουμε από τον μικτό μισθό, τις ασφαλιστικές εισφορές που τον βαραίνουν και φόρο μισθωτών υπηρεσιών που του αναλογεί.
Σε περίπτωση που αναζητήσετε νέα εργασία, στο Jobfind θα βρείτε δεκάδες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους για διάφορες ειδικότητες και για διάφορες βαθμίδες. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα. Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.