Η εργασία από το σπίτι έχει αποδειχθεί μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων για τους εργαζομένους, ιδίως μετά την πανδημία του κορωνοϊού που άλλαξε όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι τότε για διάφορους τομείς της ζωής μας. Η πανδημία έκανε την τηλεργασία προνόμιο αρκετών εργαζομένων και αναδείχθηκε σε έναν από τους βασικούς τρόπους εργασίας για πολλούς και διαφορετικούς κλάδους επαγγελματιών και υπαλλήλων. Οι επιχειρήσεις αναγνώρισαν τις δυνατότητες της απομακρυσμένης εργασίας και επένδυσαν σε τεχνολογίες και πρακτικές που επιτρέπουν στους εργαζομένους να δουλέψουν από το σπίτι τους.
Έρευνες δείχνουν ότι τα ποσοστά των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, όπως και ο συνδυασμός της δουλειάς από το γραφείο και από το σπίτι σε μία υβριδική μορφή. Αυτό δείχνει πως παρότι πολλοί θεώρησαν την τηλεργασία μία προσωρινή λύση για την πανδημία, όλα δείχνουν πως πρόκειται μία συνθήκη που έχει παρόν και μέλλον. Αυτό μάλλον εξηγείται καθώς η εργασία από το σπίτι φαίνεται να έχει πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τους εργαζομένους, όσο και στους εργοδότες, τα οποία θα αναλύσουμε με λεπτομέρεια παρακάτω. Ωστόσο, ορισμένοι υπογραμμίζουν τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας και τους λόγους για τους οποίους έχει περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να γίνετε πιο παραγωγικοί δουλεύοντας από το σπίτι, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και στρατηγικές για να οργανώσετε τον χώρο σας, να διαχειριστείτε τον χρόνο σας και να βρείτε την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής σας ζωής ώστε να περιορίσετε τα όποια μειονεκτήματα καταλογίζονται στην τηλεργασία. Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας και να απολαύσετε τα μέγιστα οφέλη της εργασίας από το σπίτι.
Η τηλεργασία και ο ρόλος του κορωνοϊού
Αρκεί μία σύντομη αναδρομή για να θυμηθούμε πως η πανδημία του COVID-19 άλλαξε πολλά απ’ όσα θεωρούσαμε δεδομένα σε όλο τον κόσμο και μαζί μ’ αυτά και τον τρόπο της εργασίας. Υπό τον φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το 2020 και ακόμη περισσότερο τον Μάρτιου αυτού του έτους, επιβλήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικών αποστάσεων και περιορισμών με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι να αναγκαστούν να δουλέψουν απ’ το σπίτι. Με τον τρόπο αυτό, μπήκαν στη ζωή μας οι βιντεοκλήσεις, τα προγράμματα διαχείρισης των εργασιών, η αναβάθμιση του εξοπλισμού και του internet και φυσικά οι αναπαυτικές καρέκλες γραφείου για το σπίτι.
Μετά την πανδημία, η τηλεργασία δεν φαίνεται ν’ αποτελεί παρελθόν για τους εργαζομένους. Αντίθετα, έκανε τους εργοδότες να αμφισβητήσουν τα παραδοσιακά πρότυπα εργασίας και να γνωρίσουν πιο σύγχρονες μεθόδους με κύριο σύμμαχο την τεχνολογία. Ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά τηλεργασίας λόγω του COVID-19 οδήγησαν σε περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτό τον υβριδικό τύπο εργασίας. Στο σημείο αυτό, αξίζει να δούμε κατά πόσο οι εργαζόμενοι αποδέχονται την εργασία από το σπίτι στη μετάCOVID εποχή. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Σύμφωνα με έρευνα της Fed, το 68% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών εργάζονται διά ζώσης και το 13% εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως, ενώ το υπόλοιπο 19% συνδυάζει την εργασία διά ζώσης με την εργασία εξ αποστάσεως. Άλλη έρευνα του Eurofound που εστιάζει στην Ευρώπη δείχνει πως 2 στους 10 Ευρωπαίους εργαζόμενους τηλεργάζονται. Σύμφωνα με άλλη παγκόσμια έρευνα της EY, οι μισοί εργαζόμενοι δεν θέλουν να επισκέπτονται το γραφείο περισσότερο από μία μέρα την εβδομάδα. Τέλος, έρευνα του ΣΕΒ, καταλήγει στο συμπέρασμα πως 2 στις 3 ελληνικές επιχειρήσεις δηλώνουν απρόθυμες να υιοθετήσουν μεθόδους τηλεργασίας, μετά την πανδημία. Οι λόγοι είναι πως δεν εξοικονομήθηκε χρόνος εργασίας, η ποιότητα της εργασίας παρέμεινε στάσιμη, δεν βελτιώθηκε η επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων και δεν αυξήθηκε η παραγωγικότητα των εργαζομένων. Σ’ αυτό το εύρημα θα εστιάσουμε παρακάτω.
Τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους
Το γεγονός πως η τηλεργασία που γνώρισε τεράστια άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συνεχίζει να κρατά σημαντικό ποσοστό της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας δείχνει πως συγκεντρώνει ορισμένα χρήσιμα οφέλη, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζομένους. Ας ρίξουμε μία ματιά σ’ αυτά παρακάτω.
Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις
Η μείωση των λειτουργικών εξόδων της εταιρείας αποτελούν το πιο προφανές πλεονέκτημα της τηλεργασίας που συμπεριλαμβάνει την ενοικίαση των χώρων, τους λογαριασμούς, τη συντήρηση του εξοπλισμού κ.α. Η τηλεργασία επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσλάβουν εργαζομένους από όλο τον κόσμο, δίχως τον περιορισμό της απόστασης. Τέλος, η τηλεργασία αποδεικνύεται περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον.
Τα οφέλη για τους εργαζομένους
Όσο για τους εργαζομένους, η τηλεργασία δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους να κατακτήσουν την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική τους ζωή ενώ τους προσφέρει μία ευελιξία ως προς το ωράριο. Το σημαντικότερο μάλλον πλεονέκτημα είναι η μείωση του χρόνου και του κόστους μετακίνησης από και προς τη δουλειά, που στις μεγάλες πόλεις μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τη μία ώρα. Επίσης, όσοι τηλεργάζονται έχουν μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία ώστε να διαχειριστούν τον χώρο αλλά και τον χρόνο τους. Τέλος, ορισμένοι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν πως στο σπίτι συγκεντρώνονται καλύτερα, είναι πιο παραγωγικοί και δεν χάνουν χρόνο με διάφορες διακοπές.
Τα μειονεκτήματα της τηλεργασίας για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους
Ίσως η λέξη «μειονεκτήματα» δεν είναι η κατάλληλη επιλογή. Η λέξη «προκλήσεις» περιγράφει καλύτερα όσα έχουν να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ώστε να περιορίσουν τα ζητήματα της τηλεργασίας και να μεγιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματα. Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και εταιρείες υιοθετούν αυτό το μοντέλο, είναι χρήσιμο να εντοπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν ώστε η τηλεργασία να έχει ακόμη μεγαλύτερο μέλλον για όσους εργαζομένους την αναζητούν και την επιδιώκουν.
Προκλήσεις για τις επιχειρήσεις
Η φυσική παρουσία στην επιχείρηση διευκολύνει τη συνεργασία των εργαζομένων και τη δημιουργία του ομαδικού πνεύματος που επιζητούμε. Επίσης, η επίβλεψη
των εργαζομένων γίνεται πιο δύσκολη όταν αυτοί εργάζονται από απόσταση ενώ παράλληλα αυξάνονται οι κίνδυνοι για την προστασία των απόρρητων δεδομένων της επιχείρησης.
Προκλήσεις για τους εργαζομένους
Η έλλειψη φυσικής παρουσίας και καθημερινής επικοινωνίας με τους συναδέλφους ενδέχεται να οδηγήσει στο αίσθημα της απομόνωσης και της μοναξιάς. Επί προσθέτως, η τηλεργασία απαιτεί αυξημένη αυτοπειθαρχία και ικανότητα διαχείρισης χρόνου ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα σας. Επιπλέον, όταν η εργασία γίνεται από το σπίτι, η επαγγελματική από την προσωπική ζωή δεν διαχωρίζεται τόσο εμφανώς με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα και στα δύο. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού για τους εργαζομένους που δουλεύουν από το σπίτι. Τέλος, πρόκληση για τους τηλεργαζομένους φαίνεται να είναι η επαγγελματική ανάπτυξη και η δικτύωση καθώς περιορίζονται στους τέσσερις τοίχους.
Συμβουλές για να γίνετε πιο παραγωγικοί με την τηλεργασία
Είναι χρήσιμο να ξεκινήσουμε λαμβάνοντας υπόψη μία σημαντική και μεγάλη έρευνα της Microsoft που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 20.000 εργαζομένων από 11 χώρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, ενώ το 87% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικά από το σπίτι, το 85% των προϊστάμενων τους έχει αντίθετη άποψη. Άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε στον Economist, μετρά περίπου στο 20% τη μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων που δουλεύουν με τηλεργασία. Έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, είναι χρήσιμο να αναζητηθούν τρόποι για να γίνουν πιο παραγωγικοί όσοι εργάζονται από το σπίτι με τηλεργασία καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για εκείνους, όσο και για την επιχείρηση τους.
Η αυξημένη παραγωγικότητα θα σας κάνει να τελειώνετε πιο γρήγορα τις εργασίες σας και να εξασφαλίσετε την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή. Αντίθετα, συχνά παρατηρείται πως οι εργαζόμενοι κάνουν συχνά διαλείμματα την ώρα της εργασίας τους με αποτέλεσμα να παρατείνουν την ενασχόληση τους με αυτή και εκτός ωραρίου δημιουργώντας μία αίσθηση ότι δουλεύουν όλη την ημέρα. Ας δούμε πιο αναλυτικά τις συμβουλές των ειδικών.
- Βρείτε τον χώρο που θα εργάζεστε καθημερινά και διαμορφώστε τον με τέτοιο τρόπο ώστε να σας εμπνέει, να σας βολεύει και να περιορίζει τις ενοχλήσεις και φυσικά όσα σας αποσπούν την προσοχή. Φροντίστε να διατηρήσετε το γραφείο σας τακτοποιημένο και καθαρό.
- Γράψτε το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας σας δημιουργώντας συγκεκριμένες και καθημερινές συνήθειες που θα φτιάξουν μία ρουτίνα η οποία θα σας κάνει πιο παραγωγικούς.
- Προγραμματίστε σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας σας για να ξεκουράζεστε, χωρίς να το παρακάνετε με τη διάρκεια τους. Φαίνεται βοηθητικό να χρησιμοποιείτε τα διαλείμματα αυτά ώστε να περνάτε χρόνο έξω από το σπίτι, κάνοντας σύντομες βόλτες και παίρνοντας καθαρό αέρα.
- Καθορίστε εφικτούς ημερήσιους και εβδομαδιαίους στόχους. Ταξινομήστε με σειρά προτεραιότητας τις υποχρεώσεις σας και, όσο περνά από το χέρι σας, μην αναβάλλετε τα projects σας για την επόμενη μέρα.
- Χρησιμοποιήστε τεχνικές και εφαρμογές διαχείρισης χρόνου και ενίσχυσης της παραγωγικότητας. Μία καλή τακτική είναι να εστιάσετε σ’ ένα task κάθε φορά και να αφήσετε το multi-tasking.
- Προσπαθήστε να διατηρήσετε την επαφή και την επικοινωνία με τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους σας ώστε να μειώσετε το αίσθημα της απομόνωσης και να διατηρηθεί το ομαδικό πνεύμα μεταξύ των εργαζομένων της εταιρείας ή της επιχείρησης.
Βρείτε τη νέα θέση εργασίας που αναζητάτε στο Jobfind
Στο Jobfind θα βρείτε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ανάμεσα τους, βρίσκονται και πολλές θέσεις εργασίας από το σπίτι. Αφού επιλέξετε την ειδικότητα που σας ενδιαφέρει, στο πεδίο «Θέσεις ανά τύπο απασχόλησης» τσεκάρετε την επιλογή «Εργασία από το σπίτι».
Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας, είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα. Κατά την αποστολή του βιογραφικού σας, στο Jobfind έχετε τη δυνατότητα να στείλετε παράλληλα και συνοδευτική επιστολή τσεκάροντας το αντίστοιχο πεδίο.