Ξεκινώντας, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε αυτό που όλοι γνωρίζουν, δηλαδή πως η δημιουργία ενός βιογραφικού σημειώματος αποτελεί έτσι κι αλλιώς μία απαιτητική διαδικασία. Ωστόσο, η δημιουργία ενός βιογραφικού χωρίς εργασιακή εμπειρία είναι μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν θα πρέπει να χάνετε την αυτοπεποίθηση σας, καθώς ακολουθώντας τις κατάλληλες συμβουλές των ειδικών θα καταφέρετε να κάνετε την αρχή της επαγγελματικής σας πορείας και να διεκδικήσετε τη θέση εργασίας που έχετε θέσει ως στόχο. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι πως δεν είστε οι μόνοι στην αγορά εργασίας που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Ανταγωνίζεστε μαθητές που μόλις τελείωσαν το σχολείο, αποφοίτους πανεπιστημίου και εργαζόμενους που άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό. Εντούτοις, ένα βιογραφικό φτιαγμένο σωστά και με σχολαστικότητα, μπορεί να σας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να αναδείξει τα δυνατά σας σημεία με τρόπο που θα κερδίσει τις θετικές εντυπώσεις αρκετών εργοδοτών.
Η αλήθεια είναι πως στον επαγγελματικό στίβο της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας, οι εργαζόμενοι που ξεχωρίζουν είναι εκείνοι που διαθέτουν τη μεγαλύτερη εμπειρία και τα περισσότερα προσόντα. Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και οι ευκαιρίες αλλά και οι εργοδότες που δίνουν μεγάλη σημασία στο πάθος και το κίνητρο του υποψηφίου. Πώς όμως μπορείτε να πείσετε τον εργοδότη σας, μέσα από τη βιογραφικό σας, ότι είστε ένας άνθρωπος που διαθέτει πολλά προσόντα, υψηλές δεξιότητες αλλά και μεγάλο κίνητρο, παρότι στερείστε εμπειρίας. Μην ξεχνάτε πως στόχος κάθε εργοδότη είναι να τονώσει την επιχείρηση ή την εταιρία του με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Στο άρθρο που ακολουθεί, θα μοιραστούμε τις οδηγίες των ειδικών για το πώς να δημιουργήσετε με τον καλύτερο τρόπο ένα βιογραφικό χωρίς εργασιακή εμπειρία. Πώς θα προβάλετε με τον καλύτερο τρόπο τον εαυτό σας και πώς θα κάνετε το πρώτο βήμα στην καριέρα σας μ’ ένα καλό ξεκίνημα;
Πώς να φτιάξετε το βιογραφικό χωρίς εργασιακή εμπειρία
Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την αναζήτηση εργασίας. Παρόλα αυτά είναι πολλοί οι επαγγελματίες που δεν γνωρίζουν πώς να το συντάξουν ενώ συχνά παρατηρούνται αρκετά λάθη, τα οποία μπορούν ακόμα να σας στερήσουν την εργασία που επιθυμείτε. Μάλιστα, ειδική προσοχή απαιτείται για όσους είναι νέοι ή αλλάζουν καριέρα, με αποτέλεσμα η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας στον κλάδο ν’ αποτελεί ή να φαίνεται πως αποτελεί εμπόδιο. Αν ανήκετε σ’ αυτή την κατηγορία ακολουθήστε τις οδηγίες των ειδικών που θα βρείτε παρακάτω.
Η δομή ενός βιογραφικού σημειώματος
Η δομή ενός βιογραφικού σημειώματος είναι καθοριστική για την επαγγελματική επιτυχία σας και την προβολή των προσόντων σας. Με απλά λόγια, το βιογραφικό σας θα πρέπει να είναι καλά δομημένο, ευανάγνωστο, σύντομο και περιεκτικό, αλάνθαστο συντακτικά και ορθογραφικά, ειλικρινές, καθαρό και προσαρμοσμένο στη θέση εργασίας που σας ενδιαφέρει.
Πιο αναλυτικά, ένα βιογραφικό σημείωμα συνήθως δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 σελίδες ώστε ο πιθανός εργοδότης ή ο υπεύθυνος προσλήψεων να μπορεί να αφιερώσει χρόνο για να το διαβάσει και να εντοπίσει τα δυνατά σας σημεία. Χρησιμοποιήστε συνηθισμένες γραμματοσειρές, όπως η Arial ή Times New Roman, σε μέγεθος 10 ή 12 αλλά και bold για τους τίτλους, με ικανοποιητικές αποστάσεις μεταξύ γραμμών και παραγράφων. Δώστε προτεραιότητα στις λίστες, τις κουκίδες και την αρίθμηση ώστε να γίνει ακόμη πιο εύκολο στην ανάγνωση. Χρησιμοποιήστε ένα απλό template, αποφεύγοντας τις υπερβολές και ελέγξετε πολλές φορές το βιογραφικό σας ώστε να μην υπάρχουν λάθη στο τελικό draft. Όσο για τη δομή ενός βιογραφικού χωρίς επαγγελματική εμπειρία, οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν τις παρακάτω ενότητες ώστε να γίνει πιο εύκολη η κατανόηση του περιεχομένου του:
1. Προσωπικές πληροφορίες
2. Εκπαίδευση
3. Δεξιότητες
4. Δραστηριότητες και εθελοντισμός
5. Χόμπι και ενδιαφέροντα
Πώς θα καταγράψετε τις προσωπικές πληροφορίες σας
Οι προσωπικές πληροφορίες είναι η πρώτη ενότητα που πρέπει να εμφανίζεται στο βιογραφικό σας και είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο διαμονής, το κινητό τηλέφωνο και το email σας. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, αν πρόκειται να αποστείλετε ένα παλαιότερο βιογραφικό σας, κρίνεται απαραίτητο να ελέγξετε ξανά τις προσωπικές σας πληροφορίες ώστε να βεβαιωθείτε πως είναι σωστές. Μην ξεχνάτε πως με αυτόν τον τρόπο θα επικοινωνήσουν μαζί σας οι πιθανοί εργοδότες ή οι υπεύθυνοι προσλήψεων.
Πώς θα καταγράψετε την εκπαίδευση σας
Όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, η εκπαίδευση σας είναι αυτή που θα σας εξασφαλίσει την πρώτη σας δουλειά. Φροντίστε να καταγράψετε το όνομα του σχολείου, του κολεγίου και του πανεπιστημίου που παρακολουθείτε ή έχετε ολοκληρώσει, τα έτη φοίτησης, τον τίτλο του πτυχίου σας και κάποιο επίτευγμα που μπορεί να σας ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό (πχ βαθμοί ή υποτροφία). Στην ίδια ενότητα, μπορείτε να προσθέσετε τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σεμινάρια που έχετε παρακολουθήσει, τις πιστοποιήσεις που κατέχετε και τις ξένες γλώσσες που μιλάτε.
Πώς θα καταγράψετε τις δεξιότητες σας
Η ενότητα δεξιοτήτων είναι εξαιρετικά σημαντική, ειδικά αν δεν έχετε επαγγελματική εμπειρία. Οι ειδικοί προτείνουν να αναγνωρίσετε τις δεξιότητες σας και έπειτα να προσδιορίσετε ποιες δεξιότητες αναζητούν οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι προσλήψεων για τη θέση εργασίας που έχετε ως στόχο. Μία άλλη καλή συμβουλή είναι να προτιμήσετε τη συνάφεια των δεξιοτήτων με τη θέση, παρά την ποσότητα που ενδέχεται να σας βάλει σε μία διαδικασία να καταγράψετε μία μεγάλη λίστα, χωρίς νόημα για τον εργοδότη.
Στο σημείο αυτό είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για τις διαφορές ανάμεσα στα soft και hard skills στο βιογραφικό σας. Τα soft skills είναι αυτά που αναφέρονται σε προσωπικά χαρακτηριστικά ή ικανότητες που έχετε αποκτήσει με την πάροδο του χρόνου. Από την άλλη, τα hard skills είναι συγκεκριμένα για μια εργασία ή ένα επάγγελμα και μπορούν να μετρηθούν αλλά και να πιστοποιηθούν. Πιο απλά, τα soft skills αναπτύσσονται μέσω της εμπειρίας, της προσωπικής ανάπτυξης και της αλληλεπίδρασης με άλλους ενώ τα hard skills απαιτούν εκπαίδευση, κατάρτιση και πρακτική άσκηση. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, η επιτυχία σε οποιοδήποτε επαγγελματικό πεδίο επιτυγχάνεται με τον συνδυασμό και των δύο τύπων δεξιοτήτων.
Πώς θα καταγράψετε τις δραστηριότητες και τον εθελοντισμό
Σε περίπτωση που ετοιμάζετε ένα βιογραφικό χωρίς εργασιακή εμπειρία, αξίζει να καταγράψετε τις δραστηριότητες σας, εκτός σχολείου ή δουλειάς αλλά και τις εθελοντικές δράσεις σας. Αυτά τα στοιχεία όχι μόνο αποτελούν ένα είδος εμπειρίας πάνω σε projects που έπρεπε να φέρετε εις πέρας αλλά δείχνουν και τις αξίες ή την επιθυμία σας να βοηθάτε όπου είναι εφικτό. Μέσα από ανάλογες εμπειρίες, μάλιστα, δημιουργείτε θετική εντύπωση στον recruiter αλλά του επιτρέπετε και να καταλάβει πως μπορεί να μην έχετε εργαστεί στο παρελθόν (ή να μην έχετε εργαστεί στο συγκεκριμένο κλάδο) αλλά έχετε αναπτύξει δεξιότητες, όπως είναι η ομαδικότητα ή η καλή οργάνωση. Μην παραλείψετε να καταγράψετε το είδος της δραστηριότητας, το όνομα του οργανισμού, τις ημερομηνίες, τον ρόλο και φυσικά τις αρμοδιότητες σας.
Πώς θα καταγράψετε τα χόμπι σας
Τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας μπορούν να είναι επίσης χρήσιμα όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία ώστε να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη εικόνα για την προσωπικότητά σας και όσα σας ενδιαφέρουν περισσότερο. Αναφέρετε δραστηριότητες όπως είναι ο αθλητισμός, οι τέχνες ή αγαπημένα σας ενδιαφέρονται -όπως τα ταξίδια- τα οποία σαφώς μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε νέες δεξιότητες. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα σας να αποδειχτούν με κάποιον τρόπο χρήσιμα για τη θέση εργασίας που αναζητάτε. Παραδείγματος χάρη, η προπονητική μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο οργανωτικοί ή καλύτεροι leaders.
Γενικές συμβουλές για να δημιουργήσετε βιογραφικό χωρίς εργασιακη εμπειρία
Λαμβάνοντας υπόψη τα άρθρα που έχουν γραφτεί από ειδικούς της επαγγελματικής ανάπτυξης αλλά και υπεύθυνους προσλήψεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αν ακολουθήσετε τις οδηγίες τους θα έχετε αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. Οι περισσότεροι ταυτίζονται στο γεγονός πως πρέπει να δώσετε μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση σας, όχι μόνο την πανεπιστημιακή, αλλά και σεμινάρια ή online courses κ.α. Εξίσου μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξετε και στις δεξιότητες που έχετε αναπτύξει στο σχολείο, στις σπουδές σας ή στην προηγούμενη καριέρα σας. Σε καμία περίπτωση, μην παραλείψετε να αναφέρετε τις εθελοντικές δράσεις σας, την πρακτική σας ή κάποια θέση μερικής απασχόλησης. Τέλος, από τη στιγμή που η εμπειρία δεν είναι το δυνατό σας σημείο, προσπαθήστε να «φωτίσετε» περισσότερο την εργατικότητα και το πάθος σας. Αυτό θα το καταφέρετε κυρίως μέσα από τη συνοδευτική επιστολή που θα στείλετε μαζί με το βιογραφικό σας σημείωμα.
Η σημασία της συνοδευτικής επιστολής όταν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία
Η συνοδευτική επιστολή είναι εξίσου σημαντική με το βιογραφικό, σε πολλές περιπτώσεις, ιδίως όταν δεν υπάρχει εργασιακή εμπειρία. Εδώ σας δίνεται η δυνατότητα να πείσετε πως είστε ο κατάλληλος υποψήφιος, ακόμη κι αν δεν το αποδεικνύει -από μόνο του- το βιογραφικό σας. Όπως κι αν έχει, προσαρμόστε τη συνοδευτική επιστολή στην κάθε θέση και δείξτε πως έχετε αφιερώσει χρόνο και φαιά ουσία για να ερευνήσετε την κάθε εταιρεία. Υπογραμμίστε τις δεξιότητες σας με τον καλύτερο τρόπο και προσπαθήστε να εξηγήσετε γιατί αυτές μπορούν να υπερκαλύψουν το κενό της επαγγελματικής εμπειρίας. Σε κάθε περίπτωση, δείξτε την επιθυμία σας να κατακτήσετε τη θέση, την εργατικότητα και την επιθυμία σας να μάθετε όσο δεν γνωρίζετε.
Βρείτε τη νέα θέση εργασίας που αναζητάτε στο Jobfind
Ακόμη κι αν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία, στο Jobfind θα βρείτε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας, είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα. Κατά την αποστολή του βιογραφικού σας, στο Jobfind έχετε τη δυνατότητα να στείλετε παράλληλα και συνοδευτική επιστολή τσεκάροντας το αντίστοιχο πεδίο.