Ποιες γνώσεις δεν πρέπει να αναφέρονται στο βιογραφικό σας

Εργασία

6/4/2016 10:26:00 πμ

*Του Brian de Haaff, απ’ την Aha!

Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι τότε που οι υπολογιστές ήταν «κάτι» και χρειαζόταν διδακτορικό για να μπορεί κανείς να φορτώσει και να τρέξει ένα λογισμικό. Ήταν κάτι καινούργιο, κάτι πρωτότυπο και δεν είχαν τότε όλοι πρόσβαση σε υπολογιστή.

Αλλά οι εποχές έχουν αλλάξει πλέον. Έχω δει τα παιδιά μου να παίζουν με πολύπλοκα παιχνίδια και εφαρμογές αμέσως μόλις ήταν σε θέση να ανοίξουν ένα iPad. Αν διαβάζετε αυτό το κείμενο, ο υπολογιστής είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής σας. Εξαρτάστε από αυτόν κάθε μέρα.

Αυτό είναι κάτι που θυμάμαι κάθε φορά που εξετάζουμε βιογραφικά στο Aha! και βλέπω υποψήφιους να τονίζουν την ικανότητα τους να χειρίζονται τους υπολογιστές, γράφοντας για παράδειγμα: «Έχω μεγάλη εμπειρία στη χρήση MS Office Suite (Word, Project, PPT, Outlook, Excel).»

Σήμερα, δε χρειάζεται να αναφέρετε στο βιογραφικό σας τις γνώσεις σας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μάλλον θα αναρωτιέστε γιατί, και τι θα βάλετε αντ’ αυτού αν αφήσετε εκτός τις γνώσεις σας σχετικά με τα διάφορα λογισμικά.
Το να αναφέρετε όλα τα software skills σας είναι σαν να γράφετε πόσες λέξεις πληκτρολογείτε το λεπτό (κάτι το οποίο ελπίζω να έχετε βγάλει απ’ το βιογραφικό σας καιρό τώρα).

Αντίθετα, υπάρχουν άλλα πράγματα πολύ πιο ενδιαφέροντα που πρέπει να προσθέσετε.

Εδώ θα δείτε γιατί δεν σας βοηθά, ειδικά αν κάνετε αίτηση για μια τεχνολογική εταιρεία.

Αναδεικνύετε τις βασικές δεξιότητες
Θέλετε το βιογραφικό σας να απεικονίζει εκείνα τα στοιχεία που σας κάνουν να ξεχωρίζετε απ’ τον μέσο υποψήφιο. Δεν θέλετε να τονίσετε τις εύκολα δεξιότητες που όλοι οι κατέχουν αυτές τις μέρες (και οι περισσότεροι εργοδότες τις θεωρούν ως τα ελάχιστα προσόντα.) Δεν προσφέρει τίποτα να ενισχύσετε αυτά τα στοιχεία, αντίθετα μπορεί να κάνετε κακή εντύπωση.

Δηλώνετε το προφανές
Κάθε τεχνολογική εταιρεία υποθέτει ότι οι υποψήφιοι γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν το λογισμικό ή πως είναι σε θέση να το μάθουν γρήγορα. (Εξαίρεση: Είναι μια διαφορετική υπόθεση για τεχνικούς ρόλους, όπου το λογισμικό ή την ανάπτυξη γλώσσες απαιτούν βαθιά χρήση και κατανόηση) Εάν μια συγκεκριμένη εφαρμογή είναι απαραίτητη για έναν ρόλο, ο διευθυντής προσλήψεων θα το συζητήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και μπορείτε να μιλήσετε τότε για τις γνώσεις σας πάνω στο λογισμικό.

Αποπροσανατολίζετε όποιον διαβάζει το βιογραφικό σας
Το βιογραφικό σας πρέπει να βοηθά τους εργοδότες να δουν ξεκάθαρα τις δυνατότητές σας. Το να ξοδέψετε όμως μισή σελίδα απαριθμώντας τις γνώσεις σας για κάθε εφαρμογή λογισμικού που ξέρετε αποσπά τη προσοχή και μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον για το βιογραφικό σας. Καλύτερα να παρουσιάσετε ένα βιογραφικό που θα τονίζει τα επιτεύγματά σας και πώς κάνατε τη διαφορά σε κάθε οργανισμό.

Ξοδεύετε χώρο
Η έκταση του βιογραφικού σας είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, ακόμα και στο Linkedin σας. Το να γράψτε όλα όσα ξέρετε δημιουργεί «θόρυβο» χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο και μειώνουν τη συνολική σας εικόνα. Οι υπεύθυνοι προσλήψεων αφιερώνουν περίπου 6 δευτερόλεπτα για κάθε βιογραφικό – γι αυτό κάντε τη δουλειά τους πιο εύκολη.

Πηγή: Fortune Greece