Ποιες δουλειές «απειλούνται» απ’ την άνοδο της τεχνολογίας;

Εργασία

20/8/2015 2:51:00 μμ

Αυτά είναι τα επαγγέλματα που «τρέμουν» την ανάπτυξη στον τομέα της τεχνολογίας.

Για περισσότερο από μισό αιώνα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα μηχανήματα και τα ρομπότ δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας από εκείνες που «κάλυψαν», αφού υπήρχε μεγάλη ανάγκη για άτομα τα οποία θα χειρίζονται τις μηχανές αυτές.

Αυτά δείχνει έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στην Guardian.

Οι οικονομολόγοι της Deloitte μελέτησαν τα στοιχεία της απασχόλησης στην Αγγλία και στην Ουαλία για κάθε δεκαετία από το 187. Επίσης, ανέλυσαν τα δεδομένα της εργασίας από το 1992 .

Ερευνητές Ian Stewart , Debapratim De, και Alex Cole διαπίστωσαν ότι οι θέσεις εργασίας που απαιτούν μια ρουτίνα έχουν μειωθεί περισσότερο, επειδή μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από την τεχνολογία.

Ανάμεσα τους βρίσκονται:
-Κατασκευαστές παπουτσιών και δερμάτινων ειδών (μείωση θέσεων εργασίας κατά 82% απ’ το 1992)
-Υφαντές και πλεκτοβιομηχανίες ( -79 % )
-Κατασκευαστές μετάλλων (-70%)
– Δακτυλογράφοι ( -57 % )
– Γραμματείς ( -52 % )
-Αγρότες(-50%)

Απ’ την άλλη, οι εργασίες που δεν απαιτούν καθημερινή ρουτίνα έχουν εκτοξευτεί.

«Η τεχνολογία είναι σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικό προς τα γνωστικά, μη συνήθη καθήκοντα … [ και ] υπάρχει μόνο μια μικρή πιθανότητα να εφαρμόσει κανείς την τεχνολογία σε μη χειρωνακτικές εργασίες ρουτίνας , όπως αυτές που γίνονται από εργαζόμενους στην κατ ‘οίκον φροντίδα.»

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας νοσηλευτικής έχει εκτοξευθεί κατά 909 % από το 1992 και οι εργασία στον τομέα της εκπαίδευσης κατά 580 % .

Άλλες βιομηχανίες που έχουν επωφεληθεί σημαντικά:
– Σύμβουλοι Διοίκησης και επιχειρηματικοί αναλυτές ( + 365 % )
– I.T. managers (+195%)
– Financial managers (+132%)
– Άτομα που ασχολούνται με τη φροντίδα σπιτιών ή ατόμων (+168)
– Ηθοποιοί, χορευτές, παραγωγή και σκηνοθέτες (+156%)

Οι ερευνητές της Deloitte παραδέχονται ότι δεν μπορούν να προβλέψουν τις θέσεις εργασίας του μέλλοντος , αλλά είναι πιθανό ότι οι εργασίες που θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση θα απαιτούν περισσότερη κοινωνική αλληλεπίδραση, ενσυναίσθηση και η δημιουργικότητα.

«Οι μηχανές θα αναλάβουν περισσότερες επαναλαμβανόμενες και επίπονες εργασίες , αλλά φαίνεται ότι δεν μπορούν να εξαλείψουν την ανάγκη για ανθρώπινη εργασία. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις εργασίας θα συνεχίσουν να δημιουργούνται, να ενισχύονται και να καταστρέφονται όπως κατά τα τελευταία 150 χρόνια», συμπληρώνουν.

Πηγή: Fortunegreece