Ιδού τρεις κοινές περιοχές προβλημάτων που αφορούν την αναζήτηση, και τρόπους για να αλλάξετε την οπτική σας.
της Έιμι Σέγκελιν*
Το πιο συνηθισμένο παράπονο που ακούμε από τους υποψηφίους για μια θέση εργασίας είναι η απογοήτευση που νοιώθουν από την αναζήτηση εργασίας και η πιο κοινή ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από τους διευθυντές προσλήψεων είναι η απογοήτευση με την αναζήτηση υποψηφίων. Ιδού λοιπόν τρεις κοινές περιοχές προβλημάτων που αφορούν την αναζήτηση, και τρόπους για να αλλάξετε την οπτική σας.
Ρωτήστε τον εαυτό σας, ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο;
Όταν η διαδικασία σας συνθλίβει, θεωρώ χρήσιμο να κάνετε ένα βήμα πίσω και να σκεφτείτε ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο. Για πολλούς υποψηφίους, είναι η αίσθηση ότι οι αιτήσεις τους βρίσκουν …τοίχο. Για πολλούς διευθυντές προσλήψεων, είναι η αίσθηση ότι δεν βλέπουν την ποιότητα των βιογραφικών που θα ήθελαν. Μόλις προσδιορίσετε και δώσετε προτεραιότητα στο κύριο πρόβλημά σας, είναι πολύ πιο εύκολο να φτιάξετε ένα σχέδιο δράσης. Αν αναζητάτε μια θέση εργασίας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσετε μερικά απλά tips, όπως το να δοκιμάσετε νέους τρόπους για να είστε ενεργός, να έχετε μια ισχυρή παρουσία στο διαδίκτυο, και να ξεχωρίζετε στην τρέχουσα θέση σας. Για τους διευθυντές προσλήψεων, μπορεί να σημαίνει την εκ νέου περιγραφή της θέσης εργασίας για την προσέλκυση διαφορετικών υποψηφίων.
Έχετε περισσότερα προσόντα από τα απαιτούμενα; Αντιμετωπίστε το
Ως υποψήφιος, ένα από τα πιο απογοητευτικά πράγματα είναι να σας λένε ότι έχετε περισσότερα προσόντα από αυτά που απαιτούνται για μια θέση που θα θέλατε πραγματικά να έχετε. Αντίστοιχα, μπορεί να είναι δύσκολο για τους διευθυντές προσλήψεων να αισθάνονται ότι πρέπει να απομακρύνουν άριστους υποψηφίους που έχουν υπερβολικά πολλά προσόντα. Για τους υποψηφίους, θα συνιστούσα να αναθεωρήσετε το βιογραφικό σας ώστε να καλύπτει τον ρόλο για τον οποίο κάνετε αίτηση. Προσαρμόστε το βιογραφικό σας χωρίς να υποβαθμίζετε την εμπειρία σας! Για τους διευθυντές προσλήψεων, προτείνω να φαντάζονται τον υποψήφιο πέρα από το βιογραφικό σημείωμα. Ενώ μπορεί να φαίνονται υπερβολικά τα προσόντα στο χαρτί, να έχετε κατά νου ότι ένα βιογραφικό δεν μας λέει τα πάντα για έναν υποψήφιο. Εξετάστε το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής συζήτησης για να εξασφαλίσετε μια καλύτερη εικόνα πριν αποφασίσετε ότι κάποιος είναι πολύ έμπειρος για το ρόλο.
Λιγοστός χρόνος
Για τους υποψηφίους και τους διευθυντές προσλήψεων, είναι δύσκολο όταν μια πολύ σημαντική συνέντευξη πρέπει να συμπιεστεί σε ένα 30λεπτο. Οι υποψήφιοι είναι νευρικοί γιατί πρέπει να εκφράσουν τα πάντα σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και οι διευθυντές προσλήψεων ανησυχούν ότι δεν θα μάθουν όσα θα ήθελαν. Ως υπεύθυνος προσλήψεων, κάντε ό,τι μπορείτε για να προγραμματίσετε μια συνέντευξη επαρκούς χρονικής διάρκειας. Αλλά φυσικά αυτό μερικές φορές δεν είναι δυνατό, και σ’ αυτή την περίπτωση αξιοποιήστε στο έπακρο τον χρόνο σας έχοντας ένα λεπτομερές σχέδιο με ερωτήσεις και πληροφορίες που χρειάζεστε. Προτείνω το ίδιο για τους υποψηφίους: ελάτε με καλές ερωτήσεις. Οι σωστές ερωτήσεις μόνο να σας βοηθήσουν μπορούν.
* Η Έιμι Σέγκελιν είναι πρόεδρος και συνιδιοκτήτρια της Chaloner, μιας εταιρείας αναζήτησης στελεχών που επικεντρώνεται στις επικοινωνίες, τις δημόσιες σχέσεις και το μάρκετινγκ.
Πηγή: Fortune Greece