Συμβουλές για τη διεκδίκηση μιας προαγωγής, από την αυτοαξιολόγηση και την έρευνα μέχρι τη συζήτηση με τον προϊστάμενό σας.
Η προαγωγή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα κάθε εργαζόμενου, καθώς αντικατοπτρίζει την αναγνώριση της αξίας του και του δίνει την ευκαιρία για περαιτέρω επαγγελματική ανάπτυξη. Ωστόσο, απαιτεί προετοιμασία και στρατηγική. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να ζητήσετε προαγωγή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μεγιστοποιώντας τις πιθανότητες επιτυχίας σας και θα μοιραστούμε συμβουλές για τη διαχείριση τόσο μιας θετικής, όσο και μιας αρνητικής απάντησης.
Η σημασία της αυτοαξιολόγησης
Η αυτοαξιολόγηση αποτελεί το πρώτο βήμα για να αιτηθείτε προαγωγή, καθώς θα σας επιτρέψει να εντοπίσετε και να αναγνωρίσετε την πραγματική σας αξία στην εταιρεία που εργάζεστε. Κάνοντας μία εις βάθος ανάλυση, θα αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα των επιτευγμάτων, των δεξιοτήτων αλλά και της συνεισφοράς σας. Αυτή η διαδικασία είναι πρώτα απ’ όλα προσωπική και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση σας καθώς θα σας δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσετε τα αδύνατα σημεία σας αλλά ταυτόχρονα θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό σας. Έτσι, θα μπορέσετε να επιχειρηματολογήσετε καλύτερα σχετικά με το αίτημά σας για προαγωγή. Έχοντας αναγνωρίσει τα προσόντα του, ένας εργαζόμενος μπορεί να παρουσιάσει με σαφήνεια τους λόγους που αξίζει την προαγωγή που ζητά και να παρουσιάσει όσα μπορεί να προσφέρει στην εταιρεία από μία νέα θέση. Κατά τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, μπορείτε να σκεφτείτε συγκεκριμένα παραδείγματα που θα αναφέρετε στη συζήτηση και θα διασφαλίσουν πως έχετε την ικανότητά του να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις ακόμη και μιας ανώτερης θέσης. Με απλά λόγια, η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης θα αυξήσει τις πιθανότητες να πάρετε την προαγωγή που επιθυμείτε.
Η έρευνα για τη θέση εργασίας που στοχεύετε
Η έρευνα για τη θέση εργασίας που έχετε στόχο αποτελεί το δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό βήμα πριν τη διεκδίκηση προαγωγής, καθώς σας δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για να παρουσιάσετε ένα πειστικό αίτημα. Με την έρευνά σας, θα καταφέρετε να κατανοήσετε τις απαιτήσεις της θέσης, τις ευθύνες, αλλά και τις δεξιότητες που αναζητά ο εργοδότης ή ο υπεύθυνος του ανθρώπινου δυναμικού. Κατέχοντας αυτές τις πληροφορίες, θα μπορέσετε να προσαρμόσετε το βιογραφικό σας με τρόπο που καλύπτει τις ανάγκες της θέσης που έχετε θέσει ως στόχο, αναδεικνύοντας τα προσόντα και τα επιτεύγματά που σας κάνουν ιδανικό υποψήφιο. Τέλος, η έρευνα σας επιτρέπει να προετοιμαστείτε για πιθανές ερωτήσεις που αφορούν τη θέση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προβάλλοντας το ενδιαφέρον σας. Με την έρευνα όχι μόνο αυξάνετε τις πιθανότητες επιτυχίας αλλά και την αυτοπεποίθηση σας, γνωρίζοντας τα δυνατά σας σημεία και πως δεν είναι εύκολο να βρεθείτε προ εκπλήξεων.
Πώς να προετοιμαστείτε για τη συζήτηση με τον προϊστάμενο
Η προετοιμασία για τη συζήτηση με τον προϊστάμενό σας σχετικά με την προαγωγή παίζει σημαντικό ρόλο στη θετική έκβαση της κουβέντας σας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με την αυτοαξιολόγηση, και να συνεχίσετε με την έρευνα. Στην πορεία καταγράψετε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποτυπώνουν την ολοκλήρωση projects που σας ανατέθηκαν, ώστε να δημιουργήσετε τις ανάλογες προσδοκίες και για τη νέα σας θέση. Μην ξεχνάτε πως σκοπός της συζήτησής σας με τον προϊστάμενό σας είναι να αναδείξετε την αξία σας και όσα μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία ή την επιχείρηση. Δείξτε προνοητικότητα και σκεφτείτε όλους τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχετε τη δυνατότητα να επιτύχετε προς όφελος της εταιρείας. Τέλος, εννοείται πως θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για πιθανές ερωτήσεις αλλά και αντιρρήσεις που μπορεί να προβάλει στα επιχειρήματά σας, για να είστε σε θέση να απαντήσετε με σιγουριά. Η προετοιμασία μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα, οπότε μην υποτιμήσετε τον χρόνο και την ενέργεια που απαιτεί.
Συμβουλές και τρόποι για να αναδείξετε τα προσόντα σας
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επιδείξετε μεγάλη προσοχή! Για να αναδείξετε τα προσόντα σας, είναι σημαντικό να παρουσιάσετε συγκεκριμένα και επιτεύγματα που μπορούν να μετρηθούν και να αποδείξουν την αξία σας και την προσφορά σας στην εταιρεία. Συγκεντρώστε παραδείγματα που δείχνουν την επιτυχή ολοκλήρωση έργων και στόχων, την υπέρβαση προσδοκιών, καθώς και τη θετική σας συνεισφορά στην ομάδα. Μπορείτε να αναφερθείτε στην αύξηση των πωλήσεων, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και άλλα επιτεύγματά σας, για να ενισχύσετε την επιχειρηματολογία σας. Μάλιστα, αν έχετε εκ των προτέρων αναλύσει την περιγραφή της θέσης που στοχεύετε, θα καταφέρετε να συνδυάσετε τα προσόντα και τις δεξιότητές σας με τις απαιτήσεις της νέας θέσης, επιβεβαιώνοντας ότι είστε ο ιδανικός υποψήφιος. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθήστε να δείξετε ενθουσιασμό και ότι έχετε ό,τι χρειάζεται για να αναλάβετε τις ευθύνες της νέας θέσης και να συμβάλετε στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Όσο για τις ερωτήσεις ή τις αντιρρήσεις που ίσως εκφράσει ο προϊστάμενός σας, φροντίστε να απαντήσετε με σαφήνεια, ψυχραιμία και φυσικά επαγγελματισμό. Στο τέλος της συζήτησης και ανεξάρτητα από την έκβαση, ευχαριστήστε τον προϊστάμενό σας για τον χρόνο και την προσοχή του.
Τα πιο συχνά λάθη στη συζήτηση για προαγωγή
Ένα από τα πιο συχνά λάθη που περιορίζει τις πιθανότητες επιτυχίας ενός αιτήματος για προαγωγή είναι η έλλειψη προετοιμασίας από τον εργαζόμενο. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τόσο την έρευνα σας για τη θέση, όσο και την αυτοαξιολόγηση, που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτό το λάθος είναι πιθανό να δείξει στον προϊστάμενο σας έναν εργαζόμενο που δεν γνωρίζει τα προσόντα του αλλά ούτε και τη θέση που διεκδικεί ενώ είναι πιθανό να σας φέρει σε δύσκολη θέση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης συζήτησης, προδίδοντας την ανασφάλεια και την έλλειψη επιχειρημάτων σας. Άλλο λάθος που κάνουν πολλοί εργαζόμενοι που αναζητούν μία προαγωγή είναι ότι εστιάζουν στις δικές τους ανάγκες και στο τι θα προσφέρει σε εκείνους η εταιρεία, δηλαδή κάτι που είναι συνήθως αδιάφορο για τον εργοδότη ή τον recruiter/hr manager. Είναι προτιμότερο να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση σε όσα θα προσφέρει η προαγωγή σας στην εταιρεία για να δώσετε ένα κίνητρο και στην απέναντι πλευρά. Τέλος, φροντίστε να μη δώσετε μία κακή εντύπωση στον προϊστάμενο σας. Προτιμήστε να σταθείτε με θετική διάθεση και επαγγελματισμό απέναντι του, αφήνοντάς τον να αποφασίσει για τη θέση, δίχως το αίτημα για προαγωγή να αλλάξει τη γνώμη του για εσάς αλλά αντίθετα να την ενισχύσει και να τη βελτιώσει ακόμη περισσότερο.
Τι να κάνετε μετά τη συζήτηση με τον προϊστάμενο
Ανεξάρτητα από την έκβαση της συζήτησης με τον προϊστάμενό σας, είναι σημαντικό να διατηρήσετε μια θετική και επαγγελματική στάση. Ευχαριστείτε τον για τον χρόνο και την προσοχή που σας έδωσε, ανεξάρτητα από την απόφασή του. Αν δεν σας έχει απαντήσει σε εύλογο χρονικά διάστημα, μία καλή επιλογή είναι να ζητήσετε ανατροφοδότηση σχετικά με την απόδοσή σας. Όπως κι αν έχει, αν η απάντηση ήταν θετική, συζητήστε τα επόμενα βήματα σχετικά με την προαγωγή σας (επίσημη ανακοίνωση, νέες αρμοδιότητες, αναπροσαρμογή του μισθού). Εάν η απάντηση ήταν αρνητική, μην απογοητευτείτε. Μάλιστα, για να δείξετε μία θετική διάθεση, μία καλή ιδέα είναι να ζητήσετε μία γνώμη για τα σημεία που θα μπορούσατε να βελτιωθείτε ώστε να διεκδικήσετε μία προαγωγή στο μέλλον. Εάν η απόρριψη της προαγωγής δεν σημαίνει για εσάς την παραίτησή σας, όπως σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίστε να εργάζεστε με αφοσίωση, δίχως η άρνηση να έχει κάποιον αντίκτυπο στην απόδοσή σας. Οι υψηλές σας επιδόσεις είναι πιθανό να σας εξασφαλίσουν μία καλύτερη θέση στο άμεσο μέλλον. Για να αυξήσετε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες προαγωγής, φροντίστε να αναπτύξετε νέες δεξιότητες ή να αναβαθμίσετε τα hard skills που διαθέτετε ήδη κάνοντας νέα σεμινάρια και μαθήματα. Ούτως ή άλλως, μη διστάσετε να ζητήσετε μία νέα προαγωγή αν έχετε επιτύχει κι άλλους στόχους για την εταιρεία που εργάζεστε.
Πώς να διαχειριστείτε την απόρριψη
Η απόρριψη ενός αιτήματος προαγωγής μπορεί να φέρει αρχικά απογοήτευση, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας να δείτε την κατάσταση με ψυχραιμία και αισιοδοξία. Η καλύτερη λύση είναι να την εκμεταλλευτείτε ως μία ευκαιρία προσωπικής εξέλιξης. Προχωρήστε για άλλη μία φορά στην αυτοαξιολόγησή σας και σκεφτείτε τα σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Πότε όμως μία άρνηση προαγωγής σημαίνει και την παραίτησή σας;
Μια άρνηση προαγωγής μπορεί να αποτελέσει αιτία για παραίτηση όταν συντρέχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που υποδηλώνουν έλλειψη ευκαιριών και αναγνώρισης στην τρέχουσα εταιρεία. Εάν η εταιρεία δεν προσφέρει σαφείς προοπτικές εξέλιξης και η άρνηση προαγωγής το επιβεβαιώνει, ή εάν η απόρριψη σας δημιουργεί την αίσθηση πώς δεν αναγνωρίζεται η προσφορά σας, τότε ίσως η απόφαση να αναζητήσετε ένα νέο περιβάλλον εργασίας είναι η καλύτερη. Επιπλέον, η απόρριψη προαγωγής είναι πιθανό να αντικατοπτρίζει μία ευρύτερη ασυμφωνία μεταξύ των αξιών σας και της εταιρικής κουλτούρας. Φυσικά, αν έχετε ήδη μια ελκυστική πρόταση από άλλη εταιρεία για μία καλύτερη θέση, η παραίτηση φαίνεται μία λογική λύση. Ό,τι κι αν συμβεί, ελέγξτε προσεκτικά τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής και δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο να πάρει την καλύτερη απόφαση, με γνώμονα τις επιθυμίες και τις φιλοδοξίες σας.
Πώς να διαχειριστείτε την προαγωγή
Η διαχείριση μιας προαγωγής απαιτεί επίσης προσοχή. Αρχικά, είναι σημαντικό να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας, είτε λεκτικά, είτε με μία επιστολή. Αφιερώστε χρόνο για να κατανοήσετε τις νέες σας αρμοδιότητες και εκφράστε τις απορίες σας για τη νέα σας θέση. Επιπλέον, σε περίπτωση που αλλάζετε τμήμα, επιδιώξτε να γνωριστείτε και να αναπτύξετε σχέσεις με τους νέους συναδέλφους σας, ώστε να έχετε συμμάχους στο νέο σας εγχείρημα. Διατηρήστε μία ταπεινή στάση και μην ξεχνάτε πως η προαγωγή σας συνεπάγεται νέες προκλήσεις και ευθύνες. Δείξτε την προθυμία να μάθετε και δείτε τη νέα θέση ως μία ευκαιρία να αναπτύξετε ακόμη περισσότερο τις δεξιότητές σας.
Βρείτε νέες θέσεις εργασίας στο Jobfind
Αν αποφασίσετε να αναζητήσετε μία νέα θέση, στο Jobfind θα βρείτε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας, είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα. Κατά την αποστολή του βιογραφικού σας, στο Jobfind έχετε τη δυνατότητα να στείλετε παράλληλα και συνοδευτική επιστολή τσεκάροντας το αντίστοιχο πεδίο.