Ποιες είναι οι προτεινόμενες ερωτήσεις πριν αποδεχτείτε μία θέση εργασίας που σας προτάθηκε ώστε να γνωρίζετε όσα είναι σημαντικά για τη νέα σας δουλειά.
Η αναζήτηση μίας εργασιακής ευκαιρίας αποτελεί μία απαιτητική διαδικασία που αφορά τους περισσότερους από εμάς, είτε έχουμε μία εργασία, είτε ψάχνουμε την επόμενη μας δουλειά. Η συνεχής εξέλιξη είναι στόχος για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων που επιδιώκουν την εύρεση μίας εργασίας με μεγαλύτερες προοπτικές, υψηλότερο μισθό και καλύτερες συνθήκες. Σημασία όμως έχει να μπορούμε να κρίνουμε εάν η πρόταση για δουλειά που μας έγινε είναι πραγματικά συμφέρουσα ή αν η συνέντευξη για δουλειά που περάσαμε αφορά μία θέση που θα αναβαθμίσει την επαγγελματική μας πορεία και θα ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες μας.
Σε κάθε περίπτωση, οι εργοδότες αλλά και οι recruiters που προχωρούν σε μία πρόταση για δουλειά, θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα το συμφέρον της εταιρείας ή της επιχείρησης τους. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εξασκηθείτε ώστε να διακρίνετε αν μία πρόταση εργασίας είναι συμφέρουσα για εσάς, ποιες παγίδες μπορεί να κρύβει αλλά και πώς να διαπραγματευτείτε καλύτερα για τον εαυτό σας. Προσπαθήστε να συλλέξετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη θέση εργασίας αλλά και για την εταιρεία, ζητήστε λεπτομέρειες για τις απαιτήσεις της δουλειάς, ενημερωθείτε για τις συνθήκες εργασίας, αναζητήστε τις προοπτικές ανάπτυξης και αξιολογήστε την προσφερόμενη αμοιβή.
Αν δεν έχετε καταφέρει να συλλέξετε τις απαραίτητες πληροφορίες κατά τη συνέντευξη για δουλειά ή κατά το ραντεβού σας για την προσφορά της εργασίας, έχετε κάθε δικαίωμα να προχωρήσετε σε μερικές ερωτήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως στο τέλος της συνέντευξης ή του ραντεβού, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ρωτά τον υποψήφιο αν έχει κάποια ερώτηση σχετικά με τη θέση ή την ίδια την εταιρεία. Αν έχετε απορίες, μην αφήσετε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ωστόσο μην ξεχάσετε πως βρίσκεστε σ’ ένα επαγγελματικό πλαίσιο που η θέση εργασίας δεν σας έχει ακόμη δοθεί. Σε κάθε περίπτωση, μην δείξετε φόβο, καθώς οι ερωτήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα εκληφθούν ως ενδιαφέρον για τη θέση.
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις προτεινόμενες ερωτήσεις πριν αποδεχτείτε μία θέση εργασίας αλλά και εκείνες που θεωρούνται απαγορευμένες.
Τι πρέπει να σκεφτείτε όταν σας προτείνεται μία νέα δουλειά
Μπορεί να βρίσκεστε στη δυσμενή θέση να είστε για μεγάλο διάστημα άνεργος ή άνεργη. Εναλλακτικά, μπορεί να βρίσκεστε σε μία δουλειά που δεν σας καλύπτει, είτε οικονομικά, είτε επαγγελματικά. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να «ελέγξετε» την πρόταση που σας γίνεται και να μην την αποδεχτείτε αμέσως, χωρίς να συλλέξετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Αρχικά, αποτελεί επίτευγμα και μόνο το γεγονός πως έχετε μία πρόταση εργασίας. Συγχαρητήρια που καταφέρατε να έχετε μία ευκαιρία εργασίας. Παρόλα αυτά, μην απαντήσετε αμέσως θετικά. Είναι σημαντικό να αξιολογήσετε ολιστικά την πρόταση που σας έγινε.
Ο μισθός αποτελεί σημαντικό κριτήριο για την αποδοχή μιας θέσης εργασίας. Είναι σημαντικό να έχετε κάνει την έρευνα σας ώστε να καταλάβετε εάν ο προτεινόμενος μισθός είναι πάνω ή κάτω από τον μέσο όρο ανάλογων θέσεων. Παρότι, στη σημερινή εποχή ο μισθός παίζει κύριο ρόλο στην επιλογή μίας δουλειάς, δεν θα πρέπει να είναι το μόνο σας κριτήριο. Παραδείγματος χάρη, οι ώρες απασχόλησης είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη καθώς η ισορροπία μεταξύ προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής είναι στόχος αλλά και βασικός παράγοντας για την ψυχολογία σας. Τηρείται το οκτάωρο; Θα χρειαστεί να εργάζεστε εκτός γραφείου; Θα πρέπει να δουλέψετε τα Σαββατοκύριακα; Τρίτο στη σειρά των κριτηρίων για την αποδοχή μίας επαγγελματικής πρότασης, τίθεται το περιβάλλον της εργασίας και η φιλοσοφία της εταιρείας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως υπάρχει καλή ή κακή work culture αλλά πως μπορεί αυτό να σας ταιριάζει ή όχι.
Συνεχίζουμε με τα προνόμια που προστίθενται στον προσφερόμενο μισθό. Πολλές εταιρείες προσφέρουν στους εργαζομένους τους bonus, ασφάλεια, εκπτώσεις σε συγκεκριμένα καταστήματα αλλά και δώρα όπως διακοπές και τρόφιμα. Μην ξεχνάμε την κάλυψη ορισμένων λογαριασμών, το εταιρικό αυτοκίνητο, το εταιρικό κινητό κ.α. Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τι ακριβώς ζητείται από εσάς. Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας αλλά και ποιο οι στόχοι που έχουν τεθεί και πρέπει να καταφέρετε; Είναι κάτι που βρίσκετε εφικτό; Από την άλλη, υπάρχει κάποιος τρόπος που κρίνεται η απόδοση και η παραγωγικότητα των υπαλλήλων; Νιώθετε ότι αυτός ο τρόπος είναι προς το συμφέρον σας και μπορεί να σας εξασφαλίσει κάποιο bonus ή θα σας αγχώσει και ενδέχεται να αποκαλύψει ορισμένες αδυναμίες σας;
Ποιες είναι οι προτεινόμενες ερωτήσεις πριν αποδεχτείτε μία θέση εργασίας
Μην κάνετε το λάθος να νομίζετε πως επειδή εκφράζετε τις απορίες σας, θα φανείτε αδιάκριτος ή επιλεκτικός. Έχετε κάθε δικαίωμα να επιθυμείτε να λυθούν οι απορίες σας και φυσικά να συγκεντρώσετε όσες περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το παρακάνετε και φυσικά είναι χρήσιμο να κάνετε τις σωστές ερωτήσεις. Ποιες είναι όμως αυτές;
- Ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος γι’ αυτή τη θέση;
- Πως είναι μία μέρα στη δουλειά για έναν εργαζόμενο σ’ αυτή τη θέση;
- Τι περιμένετε από έναν εργαζόμενο σ’ αυτή τη θέση;
- Πως μετράται η απόδοση ενός εργαζομένου σ’ αυτή τη θέση;
- Ποιο είναι το περιθώριο εξέλιξης;
- Υπάρχουν αρμοδιότητες της θέσης που δεν έχουν αναφερθεί; Σε τι είδους project θα δουλέψω;
- Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι της εταιρείας και με ποιόν τρόπο μπορώ να συμβάλω σε αυτούς;
- Σε ποιον θα πρέπει να λογοδοτώ για τη δουλειά μου;
- Ποια είναι η φιλοσοφία της εταιρείας; Υπάρχουν κάποιοι κανόνες για το προσωπικό;
- Πόσο καιρό μένουν οι περισσότεροι υπάλληλοι στην εταιρεία σας;
- Ποιο είναι το σύστημα ανταμοιβής και προαγωγών στην εταιρεία;
- Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να εξετάσουμε περαιτέρω;
- Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά τη συνέντευξη;
Ποιες ερωτήσεις να μην κάνετε καλύτερα σε μία συνέντευξη για δουλειά
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά, είναι σημαντικό να κάνετε προσεκτικές και σχετικές ερωτήσεις για να δείξετε στους εργοδότες τον επαγγελματισμό και τον ενθουσιασμό σας για τη νέα θέση. Το να κάνετε καλές ερωτήσεις μπορεί να σας βοηθήσει να αφήσετε θετική εντύπωση σε έναν interviewer και να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να σας επιλέξουν για την εργασία. Σε γενικές γραμμές, εδώ είναι μερικά θέματα που πρέπει να αποφύγετε στις ερωτήσεις σας προς τον recruiter.
- Τι θα κάνω στη δουλειά;
- Ποιο είναι το αντικείμενο της εταιρείας;
- Υπάρχουν άλλες θέσεις ανοιχτές;
- Πότε μπορώ να πάρω άδεια;
- Τι είδους άνθρωπος είναι το αφεντικό;
- Γιατί έφυγε ο προηγούμενος εργαζόμενος που ήταν στη θέση μου;
Με απλά λόγια, μην κάνετε ερωτήσεις που έχουν απαντηθεί ήδη στην αγγελία καθώς θα φανεί πως δεν είστε ενημερωμένος ή ενημερωμένη. Επίσης, μην κάνετε ερωτήσεις για την εταιρεία που επίσης μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο, για τον ίδιο λόγο. Μάλιστα, εξίσου σημαντικό είναι να μην ρωτήσετε και κάτι που έχει ήδη αναφερθεί στη συνέντευξη καθώς θα φανεί ότι δεν προσέχατε την κουβέντα. Αν και είναι λογικό να διατυπώνετε ερωτήσεις για τις δυνατότητες εξέλιξης της θέσης για την οποία κάνατε αίτηση, δεν προτείνεται να δείξετε υπερβολικό ενδιαφέρον για άλλες θέσεις της εταιρείας καθώς αυτό μπορεί να προδώσει πως δεν είστε αποφασισμένοι ή αποφασισμένες. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε τις προσωπικές ερωτήσεις και φυσικά τα κουτσομπολιά καθώς θα δείξετε μη επαγγελματίες αλλά και μη έμπιστοι. Τέλος, μη δείξετε υπερβολικό ζήλο να αλλάξετε όσα θεωρούνται αποκρυσταλλωμένα στην εταιρεία και μην φανείτε με τις απορίες σας ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί ή υπερβολικά φιλόδοξοι.
Ποιες ερωτήσεις να κάνετε στον εαυτό σας πριν αποδεχτείτε μία θέση εργασίας
- Ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις μου ή τουλάχιστον όσα θεωρούσα αδιαπραγμάτευτα;
- Είμαι ικανοποιημένος ή ικανοποιημένη με τον μισθό μου σε σχέση με αντίστοιχες θέσεις, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία και τις δεξιότητες μου;
- Είναι η εταιρεία αξιόπιστη και το μέλλον της κρίνεται ελπιδοφόρο;
- Υπάρχουν τα περιθώρια ανέλιξης που επιθυμώ;
- Μπορεί αυτή η θέση να εκπληρώσει τους στόχους μου;
- Αποτελεί αυτή η θέση βοηθητικό στοιχείο στο βιογραφικό μου;
- Μπορώ να δουλέψω με τους συναδέλφους που γνώρισα και με το μελλοντικό αφεντικό μου;
- Είναι η εταιρεία συμβατή με την κουλτούρα που αναζητώ στον εργασιακό μου χώρο;
- Πως επηρεάζει αυτή η θέση την ισορροπία μεταξύ προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής;
- Αισθάνομαι ενθουσιασμένος και αισιόδοξος σχετικά με την προοπτική να εργαστώ σε αυτήν τη θέση και να αποδεχτώ την πρόταση που μου έγινε;
Αν η απάντηση στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις είναι αρνητική, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε καλά αν πρέπει να αποδεχτείτε αυτή την πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, αν αυτή δεν είναι η επαγγελματική ευκαιρία που αναζητάτε, βρίσκεστε πολύ κοντά στο να τη βρείτε.
Βρείτε τη νέα θέση εργασίας που αναζητάτε στο Jobfind
Στο Jobfind θα βρείτε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Η καταχώρηση βιογραφικού είναι μία απλή διαδικασία εγγραφής στην πλατφόρμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε το επαγγελματικό σας προφίλ και σας δίνει τη δυνατότητα είτε να καταχωρήσετε το βιογραφικό σας είτε να το δημιουργήσετε σε 4 πολύ απλά βήματα.
Στο Jobfind μπορείτε να αναζητήσετε θέσεις εργασίας επιλέγοντας ανά τύπο απασχόλησης, δηλαδή πλήρη απασχόληση, μερική απασχόληση, εργασία από το σπίτι, πρακτική και εξωτερική συνεργασία. Επίσης μπορείτε να περιορίσετε την επιλογή αναζητώντας θέσεις εργασίας ανά γλώσσα.
Συμπερασματικά, σε μία συνέντευξη για δουλειά αλλά και σε μία επαγγελματική πρόταση, είναι χρήσιμο να αντιληφθούμε και να αναδείξουμε τη σημασία της αξιολόγησης της θέσης εργασίας που αναμένεται να αποδεχθούμε ή να αρνηθούμε. Από τη στιγμή που έχετε διατυπώσει τις κατάλληλες ερωτήσεις πριν αποδεχτείτε μία θέση εργασίας και έχετε συλλέξει τις πληροφορίες που σας ενδιαφέρουν, έχετε όλα τα στοιχεία που χρειάζεστε για να πάρετε την απόφαση σας. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, η εμπειρία της συνέντευξης για δουλειά αποτελεί μια ευκαιρία για να βελτιώσετε τις δεξιότητες σας και να εντοπίσετε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες σας.