Στα ελληνικά startups επενδύουν ξένα funds

Επιχειρηματικότητα

26/5/2015 3:47:00 μμ

Επενδυτές από το εξωτερικό έχουν αρχίσει να προσελκύουν ελληνικές νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις (startups) καθώς μέσα στο 2015 έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον έξι σημαντικές επενδύσεις σε startups που έχουν την έδρα του ή διατηρούν σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας στη χώρα μας. Η αύξηση του αριθμού είναι εντυπωσιακή αν αναλογιστεί κανείς ότι την πενταετία 2010 - 2014, οπότε και η «μόδα» των startups «χτύπησε» και την Ελλάδα, οι επενδύσεις που είχαν γίνει από ξένα funds σε ελληνικές μικρές αλλά καινοτόμες επιχειρήσεις δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τις 6-7.

Αν συνυπολογιστούν και οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε εταιρείες που ξεκίνησαν ουσιαστικά από την Ελλάδα και έχουν εδώ το βασικό κομμάτι έρευνας και ανάπτυξης αλλά την έδρα τους στο εξωτερικό (ΗΠΑ ή Βρετανία κατά κύριο λόγο), όπως είναι η Persado, τότε το συνολικό ύψος των επενδύσεων που έχουν γίνει τους πρώτους μήνες του 2015 εκτιμάται ότι πλησιάζει και ενδεχομένως να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.

Ο υπολογισμός είναι δύσκολο να γίνει καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι αυτή του e-food.gr, το ύψος της επένδυσης δεν ανακοινώθηκε ούτε έχει υπάρξει διασταύρωση των ποσών που ακούστηκαν. Τα επενδυτικά κεφάλαια που βλέπουν τις ελληνικές startups προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, ενώ υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις επενδύσεων από Γερμανία ή Ισραήλ.

Το ενθαρρυντικό είναι πως οι επενδύσεις έχουν γίνει μέσα σε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετική, δεδομένων των καθυστερήσεων που υπάρχουν στην επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. Μάλιστα, είναι έντονη η αίσθηση ότι αν υπάρξει συμφωνία θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των επενδύσεων καθώς την τελευταία διετία πολλά ξένα funds που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ελλάδα λόγω του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η χώρα.

Χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων
Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι επενδύσεις που γίνονται σε ελληνικά startups δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Για παράδειγμα, ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης στη Workable ανήλθε στα 5 εκατ. δολάρια και μπορεί να συμμετείχε και το OpenFund II, αλλά ο κύριος επενδυτής ήταν το ισραηλινό 83North (πρώην Greylock Partners).

Η Workable διαθέτει μία καινοτόμα υπηρεσία διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού και είναι από τα πλέον εξωστρεφή ελληνικά startups.

Υψηλή είναι και η επένδυση στο e-food.gr από τη γερμανική Delivery Hero, αν και το ύψος της εξαγοράς δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Επίσης, στη resin.io, μία εταιρεία που κινείται στον χώρο του αποκαλούμενο Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και θεωρείται πολλά υποσχόμενη, έλαβε έναν πρώτο γύρο χρηματοδότησης ύψους 3 εκατ. δολαρίων, όπου βασικός επενδυτής είναι το αμερικανικό fund DFJ, το οποίο έχει επενδύσει σε πολύ γνωστές εταιρείες ιδίως από τον χώρο του Διαδικτύου.

Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση της Incrediblue (πλατφόρμα ενοικίασης σκαφών), που πήρε 1,6 εκατ. δολάρια από μία ομάδα ξένων funds, όπως είναι τα Connect Ventures, Seedcamp, Howzar Ventures, και Firestartr.

Τέλος, ειδική αναφορά χρήζει η Forky στην οποία επένδυσε το Blue Wire Capital. Το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η ομάδα του Forky προέρχεται από το Cookisto, ένα startup που ξεκίνησε με καλούς οιωνούς αλλά τελικώς δεν κατάφερε να επιβιώσει. Αλλά για τους ξένους επενδυτές, η αποτυχία είναι ένα βασικό κομμάτι της διαδικασίας υλοποίησης μίας πετυχημένης επιχειρηματικής ομάδας.

Η περίπτωση της Persado - Έδρα στο εξωτερικό, έρευνα στην Ελλάδα

Ειδική αναφορά χρήζει ακόμη η Persado, μία εταιρεία που ξεκίνησε ουσιαστικά από την Ελλάδα και την Upstream, αλλά η έδρα της βρίσκεται πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Persado, η οποία διατηρεί το τμήμα έρευνας και ανάπτυξής της στην Ελλάδα όπου απασχολεί 42 άτομα, εξασφάλισε τον περασμένο Φεβρουάριο 21 εκατ. δολάρια από τη StarVest Partners, την Bain Capital Ventures, την American Express Ventures και τη Citi Ventures. Τα χρήματα θα επενδυθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτοποριακής τεχνολογίας «persuasion automation», μέσω της οποίας αυτοματοπoιείται η δημιουργία πειστικότερων μηνυμάτων για χρήση στο ψηφιακό marketing και αλλού. Επίσης, υπάρχουν αρκετά startups στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού που έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες και έχουν λάβει σημαντική χρηματοδότηση. Όπως είναι, για παράδειγμα, η Schoox στις Ηνωμένες Πολιτείες που χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα με 1 εκατ. δολάρια και η Metamaterial Technologies στον Καναδά, την οποία χρηματοδότησε το καναδικό fund Innovacorp με το ποσό των 3,1 εκατ. δολαρίων.

Ελλάδα - Πολλές κινήσεις εντός του 2015

Στην Ελλάδα, το 2015 έχει ξεκινήσει με αρκετά startups να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις κυρίως από τα επενδυτικά funds που δημιουργήθηκαν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Jeremie, όπως είναι το OpenFund II, το Elikonos Jeremie Fund και το PJ Tech Catalyst Fund. Το OpenFund ΙΙ συμμετέχει σε επενδύσεις μαζί με ξένους επενδυτές, αλλά έχει κάνει και ορισμένες δικές του χρηματοδοτήσεις όπως αυτή που ανακοινώθηκε πριν από μερικές ημέρες στη Fieldscale, η οποία αναπτύσσει λογισμικό για προσομοίωση ηλεκτρομαγνητικών φαινομένων, και στην οποία επενδύθηκε το ποσό των 150.000 ευρώ. Επίσης, το Elikonos Jeremie Fund επένδυσε 1 εκατ. ευρώ στη Nubis, η οποία δραστηριοποιείται με επιτυχία στον χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού αξιοποιώντας τις τεχνολογίες cloud. Ειδική αναφορά χρήζει πάντως η επένδυση, ύψους 200.000 ευρώ, που έγινε στη SourceLair (περιβάλλον προγραμματισμού μέσω web) από το NBG Business Seeds, καθώς ήταν η πρώτη κίνηση του επενδυτικού κεφαλαίου που έχει δημιουργήσει για τη χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων η Εθνική Τράπεζα. Πάντως, τους επόμενους μήνες αναμένεται να δούμε αρκετές ακόμη χρηματοδοτήσεις ελληνικών startups από τα Jeremie funds. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι στο τέλος του 2015 λήγει το χρονικό περιθώριο που έχουν τα συγκεκριμένα funds προκειμένου να επενδύσουν τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει. Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «αδιάθετο» ένα ποσό που ενδεχομένως ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ και δεν είναι τυχαίο ότι αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να δούμε αρκετές ανακοινώσεις για χρηματοδότηση νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών προσπαθειών.

Πηγή: Ημερησία