Πώς μπορεί μια εταιρεία να αναπτύξει τη συναδελφικότητα των εργαζομένων και το ομαδικό πνεύμα όταν έχει μειώσει μισθούς, επικρατεί ανασφάλεια και φόβος για το μέλλον, όταν καλούνται οι εργαζόμενοι να καλύψουν τη δουλειά συναδέλφων που αποχώρησαν τα τελευταία 3 χρόνια;
Με την οικονομική κρίση ακόμα να ταλαιπωρεί τις εταιρείες, είναι λογικό οι εργαζόμενοι να νιώθουν ένταση στον εργασιακό τους χώρο, να φοβούνται για τη θέση τους και να έχουν να αντιμετωπίσουν έναν εξαιρετικά υψηλό φόρτο εργασίας που δυσχεραίνει την ισορροπία της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής. Τα νεύρα στον εργασιακό χώρο, η κούραση, οι προθεσμίες που δεν βγαίνουν δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των συναδέλφων και δημιουργούν δυσάρεστο εργασιακό κλίμα.
Ο ρόλος του Υπεύθυνου Ανθρώπινου Δυναμικού (HRM) είναι σημαντικότερος από ποτέ στο να κρατήσει τις ισορροπίες που χρειάζονται στο εργασιακό περιβάλλον και να προστατεύσει το πνεύμα συνεργασίας που είναι απαραίτητο ειδικά τώρα για να καταφέρει η εταιρεία να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες. Πρακτικές για την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος στον εργασιακό χώρο υπάρχουν πολλές, από την οργάνωση εξόδων εκτός γραφείου για αθλοπαιδιές (καρτ, μπόουλινγκ, paintball, σκοποβολή κ.λπ.) μέχρι ημερήσιες εκδρομές στην εξοχή για πικνίκ ή μπάνιο στη θάλασσα και τουρνουά παιχνιδιών τις Παρασκευές στο γραφείο. Ιδέες και όρεξη να έχει η εταιρεία. Το οικονομικό φαίνεται να μην είναι πρόβλημα αφού πολλές από αυτές τις πρακτικές μπορούν να μην κοστίζουν ούτε ένα ευρώ στην εταιρεία.
Αυτό όμως που κάνει τη διαφορά είναι ο τρόπος εφαρμογής των πρακτικών αυτών. Η αποτελεσματικότητά τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, γιατί η ανάπτυξη της συναδελφικότητας δεν είναι άλλη μια διαδικασία της εταιρείας, πηγάζει από τους ανθρώπους και την κουλτούρα του οργανισμού. Στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον:
1. Ο ρόλος του HRM δεν είναι σε καμία περίπτωση να φορτώσει τους εργαζομένους με περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα προσθέσουν επιπρόσθετο φόρτο εργασίας. Το HRΜ εστιάζει σε συγκεκριμένες πρακτικές και δεν χάνεται σε μια τεράστια λίστα ιδεών. Η ποιότητα στην εφαρμογή των πρακτικών θα κάνει τη διαφορά.
2. Το HRM βελτιώνει τα κανάλια εσωτερικής επικοινωνίας και δημιουργεί ευκαιρίες ανοικτής έκφρασης των εργαζομένων. Το HRM δίνει την ευκαιρία στους ίδιους τους εργαζομένους να προτείνουν λύσεις βελτίωσης της συναδελφικότητας και δεν επιβάλλει πρακτικές που ενδέχεται οι εργαζόμενοι να μην αγκαλιάσουν στη συνέχεια.
3. Το HRM εμπλέκει όλους τους εργαζομένους με έξυπνους τρόπους στην εφαρμογή των πρακτικών. Η συναδελφικότητα προκύπτει από τον ενθουσιασμό των εμπλεκομένων. Η ανώτατη διοίκηση συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες και δείχνει έμπρακτα τη δέσμευσή της στη βελτίωση του ομαδικού πνεύματος.
4. Η επικοινωνία των δραστηριοτήτων γίνεται με ευφάνταστο τρόπο, όπου διαφαίνεται η αίσθηση της χαράς και του παιχνιδιού. Αντίθετα, αποφεύγεται η τυπική, αυστηρή επικοινωνία η οποία περικλείει την έννοια του υποχρεωτικού, διαδικαστικού, διεκπεραιωτικού, κάτι που θα ήταν καταστροφικό στην επιτυχία της πρακτικής.
5. Οι δραστηριότητες που διοργανώνονται δεν γίνονται μία φορά ως μία και μοναδική ένδειξη καλής θέλησης της διοίκησης, αλλά επαναλαμβάνονται συστηματικά και συνδέονται με σειρά άλλων πρακτικών της εταιρείας που εστιάζουν στην αναγνώριση της καλής δουλειάς, στον σεβασμό στην προσωπικότητα του εργαζομένου και στην προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συναδελφικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Δεν βλέπουμε όλοι μαζί τον αγώνα της Εθνικής στην τηλεόραση και εκτινάσσεται η ομαδικότητα του προσωπικού στα ύψη. Η συντροφικότητα χτίζεται αργά και δυστυχώς γκρεμίζεται στην πρώτη αναποδιά, στην πρώτη άσχημη αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Αλλά είναι κυρίως αυτή που κάνει τον εργαζόμενο να πηγαίνει με χαμόγελο στη δουλειά του κάθε πρωί και να θέλει να δώσει το κάτι παραπάνω, γι' αυτό και αξίζει να μπει ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης.
Η κ. Zωή Κουρουνάκου είναι Διευθύντρια Εφαρμοσμένης Ερευνας και Διεθνών Σχέσεων, ALBA Graduate Business School at The American College of Greece.
Πηγή άρθρου: www.tovima.gr