Το Μάνατζμεντ μιας επιχείρησης χαρακτηρίζεται και διακρίνεται κυρίως από τον τρόπο προσέγγισης και τον τρόπο λήψης μιας απόφασης. Χιλιάδες επιχειρήσεις και οργανισμοί ξοδεύουν χρόνο και χρήμα για να εξετάσουν και καταγράψουν αρμοδιότητες, διεργασίες, διαδικασίες και κανονισμούς αναφορικά με τις αποφάσεις και τη σημασία τους. Η όλη αυτή προβληματική φέρνει στην επικρατέστερη ζώνη επιρροής της όλης επιχειρησιακής πραγματικότητας το γεγονός της κρισιμότητας, της αξίας και της βαρύτητας της λειτουργίας αυτής του Μάνατζμεντ, που συμποσούται στο «πως» και το «γιατί» της συγκροτημένης και τεκμηριωμένης λήψης της απόφασης και που αποτελεί τον πιο κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχημένη διοίκηση μιας επιχείρησης.
Το γεγονός της απόφασης μπορεί να είναι ο λόγος επιτυχούς ή ανεπιτυχούς έκβασης των πραγμάτων μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Η ευθύβολη και περιεσκεμμένη αντιμετώπιση, η ανανεωτική σύγχρονη αντίληψη, η αναγνώριση και η κατανόηση του προβλήματος, η έξυπνη διαχείριση του χρόνου, η αναλυτική ικανότητα της σκέψης, η βαθύτατη γνώση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος, η αίσθηση των προτεραιοτήτων, η αποφυγή των στερεοτύπων, η ευελιξία, ο ρεαλισμός, η αποφασιστικότητα, η αποτελεσματικότητα και η δυνατότητα σύνθεσης του όλου σκεπτικού είναι τα στοιχεία εκείνα που στοιχειοθετούν τον «οπλισμό» για τη σωστή απόφαση της επιχείρησης ή του οργανισμού.
Για να ληφθεί και τελεσφορήσει μια επιτυχής απόφαση προϋποθέτει επίσης μια βαθιά αναλυτική διερεύνηση και μελέτη, αλλά και τη δύναμη της προβλεπτικότητας και της διορατικότητας. Ακόμη και στην πιο μικρή επιχείρηση λαμβάνονται καθημερινά δεκάδες αποφάσεις. Κάποιες από αυτές είναι πολύ σημαντικές, κάποιες άλλες λιγότερο. Εάν δεν υπάρχουν κάποιες σταθερές, κάποια κριτήρια, τότε είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν οι συνέπειες κάθε επιλογής και έτσι να ληφθεί η βέλτιστη απόφαση. Το Μάνατζμεντ διεισδύει μέσα στο πρόβλημα, το αναγνωρίζει, το κατανοεί και το αναλύει διεξοδικά και ρεαλιστικά. Το ίδιο κάνει και για τους εναλλακτικούς τρόπους και τις εναλλακτικές προτάσεις δράσης του, για να φθάσει στο τέλος στην κατασταλαγμένη σύνθεση και υλοποίησή της. Ας μη ξεχνάμε ότι όλη αυτή η διεργασία και διαδικασία επηρεάζεται από το σύστημα εργασίας και εξουσίας της επιχείρησης ή του οργανισμού, αλλά και από το στιλ της ηγεσίας που ασκείται.
Η λήψη μιας απόφασης είναι αποτέλεσμα σύνθετων διεργασιών και διαδικασιών. Αρχικός στόχος είναι η μελέτη και η διεξοδική ανάλυση των επιπτώσεων και των προεκτάσεων που έχουν οι εναλλακτικές προτάσεις-αποφάσεις. Στη συνέχεια επιδιώκεται η σύνθεση και σύγκλιση των απαιτήσεων όλων των εμπλεκομένων στην διαδικασία της απόφασης των μερών, για να καταλήξουμε στην πλέον αποδεκτή λύση, δεδομένου ότι και στην περίπτωση αυτή η ομάδα και το ομαδικό πνεύμα αναδεικνύει τη συσπείρωση των δυνάμεων και θωρακίζει την επιχείρηση. Μπορούμε δηλαδή να καταλήξουμε σε μια ορθολογική προσέγγιση που ορίζει την απόφαση ως τη σκέψη ή την κρίση που γίνεται από το Μάνατζμεντ και που αποβλέπει στην προτίμηση και στην επιλογή ενός τρόπου και ενός ενεργήματος μέσα από ένα σύνολο εναλλακτικών προτάσεων δράσης και προοπτικής. Όταν μελετούμε μιά απόφαση εννοούμε ότι εμείς που αποφασίζουμε έχουμε τη δυνατότητα να επιλέξουμε δύο τουλάχιστον εναλλακτικές προτάσεις. Η ανάλυση για την απόφαση χρησιμοποιεί τρόπους και μεθόδους καθώς και πληροφοριακό υλικό.
Το σχέδιο δράσης για τη λήψη μιας απόφασης έχει σαν αφετηριακό σημείο τις εξής ερωτηματικές υποθέσεις:
-
Τι είδους απόφαση υπαγορεύεται από τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της επιχείρησης, από τα πραγματικά δεδομένα ή περιστατικά, αλλά και από τη στρατηγική αυτής καθαυτής της επιχείρησης;
-
Γιατί προέκυψε η ανάγκη λήψης απόφασης και ποιό φαίνεται να είναι το πρόβλημα;
-
Είναι ενταγμένο μέσα στο πλαίσιο απειλών ή ευκαιριών;
-
Ποιος είναι o επιδιωκόμενος και προσδοκώμενος σκοπός;
-
Μεγάλη είναι η συμβολή εδώ και της ανάλυσης S.W.O.T.
Το πλαίσιο λοιπόν μέσα στο οποίο κινούμαστε ακολουθεί περίπου αυτή τη «διαδρομή» σκέψης και πρακτικής:
-
Η απάντηση και η αιτιολογημένη θέση απέναντι στα αφετηριακά ερωτήματα και η ερμηνεία των μηνυμάτων, «σημάτων», υποθέσεων και συνθηκών.
-
Ευρύτατο τεκμηριωμένο πληροφοριακό υλικό.
-
Προσεγγίσεις, διευκρινίσεις και Ορισμοί.
-
Πρόσθετες πληροφορίες.
-
Νέες Ιδέες και νέες Πρακτικές, εξέταση και εκτίμησή τους.
-
Τρόπος και διαχείριση του προβλήματος.
-
Οικοδόμηση ενδεχομένων και πιθανών προσεγγίσεων για λύσεις.
-
Εκτίμηση των παραπάνω λύσεων.
-
Εκτίμηση, λήψη και υλοποίηση της απόφασης.
-
Εκτίμηση του αποτελέσματος.
Τελειώνοντας το άρθρο αυτό θέλω να επισημάνω, ότι η λήψη της απόφασης είναι μια συστηματική περίπλοκη, αναλυτική, με πολλές επιδεξιότητες, λειτουργία του Μάνατζμεντ μιας επιχείρησης, συνδεδεμένη με όλες τις δυνάμεις της.
Μάρκος Γ. Βάλβης
Συγγραφέας και Πρόεδρος Δ.Σ. της εταιρείας Συμβούλων
Synergy Solution m.v.p. A.E.
www.synergysolution.gr