Οι Ανθρώπινοι Πόροι είναι η μεγάλη δύναμη και το πιο πολύτιμο στοιχείο, καθώς ο άνθρωπος-εργαζόμενος είναι ο κορυφαίος παράγοντας για την επιχείρηση και για την πραγμάτωση των στόχων και του οράματός της.
Η Διοίκηση των Ανθρωπίνων Πόρων είναι η κορυφαία λειτουργία της επιχείρησης με κύρια αποστολή την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, την αλλαγή της δομής, την αναδιάρθρωση, τη μετακίνηση των εδραιωμένων καταστάσεων, την εδραίωση των αξιών, την ενδυνάμωση της ηθικής της εργασίας, τη μείωση του κόστους, τη διοικητική επάρκεια, τη στρατηγική ενοποίηση των πρωτοβουλιών και την εκτέλεση, την ανάπτυξη της δέσμευσης των εργαζομένων, τη διαμόρφωση κουλτούρας αλλαγών για ανανέωση και μετασχηματισμό, την αυξημένη ευελιξία και ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και δημιουργίας.
Η επιχείρηση οφείλει να επιφυλάσσει την άριστη αντιμετώπιση σε αυτόν τον παράγοντα, που πάντα είναι και ο πιο αποφασιστικός στη μάχη του ανταγωνισμού και στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στις αγορές όπου γης. Οφείλει επίσης να ενδυναμώσει τον ίδιο τον εαυτόν της, προσβλέποντας και ενισχύοντας με ένα ξεχωριστό τρόπο, τη Διοίκηση των Ανθρωπίνων Πόρων.
Οι νέες ανάγκες και απαιτήσεις, οι νέες δυσκολίες και οι πρωτόγνωρες περιστάσεις και καταστάσεις, ο ανταγωνισμός, τα νέα μηνύματα, οι νέες ιδέες και οι διαφορετικές συνθήκες δημιούργησαν ένα νέο πλέγμα σχέσεων, αναγκών και ιδιαιτεροτήτων, και γι’ αυτό η Διεύθυνση και η Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων πρέπει να κληθεί επειγόντως να διαδραματίσει ένα ρόλο διαφορετικό, και κυρίως ένα ρόλο που να αναβαθμίζει και να ενδυναμώνει τις ζωτικές συναρθρώσεις της επιχείρησης. Και οι εργαζόμενοι βέβαια πρέπει να τίθενται σε τέτοια κατάσταση, που να μπορούν να είναι κοινωνοί και συμμέτοχοι στην επιχείρηση, την οποία πρέπει να αισθάνονται σαν δική τους, καθώς το πεπρωμένο τους είναι αμοιβαίο και στενά συνδεδεμένο για μεγάλη χρονική περίοδο.
Σήμερα ιδιαίτερα η εμπεριστατωμένη και προσεγμένη προσέγγιση των Ανθρωπίνων Πόρων, σε μια επιχείρηση ή σε ένα οργανισμό, κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη, περισσότερο παρά ποτέ. Η όλη προβληματική επικεντρώνεται αφενός στην υιοθέτηση λύσεων με προοπτική και όχι με εγκλωβισμό σε ανώφελα οργανωτικά σχήματα και όρια και αφετέρου στην προσπάθεια ενδυνάμωσης και ενίσχυσης αυτής καθαυτής της επιχείρησης που είναι ο στυλοβάτης της οικονομίας, της ανάπτυξης και της προοπτικής της. Η επιχείρηση για να επικρατήσει μέσα σε αυτό το σκληρό, συνεχές, μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον, χρειάζεται να επανεξετάσει και επαναπροσδιορίσει τη θέση της έναντι του ανθρώπινου Δυναμικού της, καθώς και του ρόλου της Διεύθυνσης και γενικότερα της Διοίκησης των Ανθρωπίνων Πόρων. Η εκτεταμένη προβληματική κατάσταση της κρίσης και της σύγχυσης αν θέλετε, έδειξε, περίτρανα, εκτός των άλλων, και τα ελλείμματα και την ανεπαρκή προσέγγιση του ανθρώπινου παράγοντα, που αποτελεί, αναμφισβήτητα, την κινητήρια δύναμη και τον κυριότερο άξονα της λειτουργίας και της προοπτικής της επιχείρησης.
Η διαδρομή και η πορεία των Ανθρωπίνων Πόρων δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε το γεγονός , ότι μόνο η συσπείρωση των δυνάμεων γύρω από τους Ανθρώπινους Πόρους, αλλά και η ευθυγραμμισμένη, συγκροτημένη εφαρμογή των κανόνων στην λειτουργική τους πραγματικότητα, η επικεντρωμένη - πιστή τήρηση τους, η συλλογική και ενωτική εμβάθυνση, διεργασία και πρακτική, μπορούν να αποτρέψουν αποφασιστικά, δυσλειτουργίες, δυσαρμονίες, αποτυχίες και προβλήματα. Και όλα αυτά τοποθετημένα μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο αλλαγών, ηγετικής ώθησης και παρουσίας, δράσης, ηθικής της εργασίας, στάσης, συμπεριφοράς, ευφυούς τρόπου σκέψης και στοχαστικής προσέγγισης των πραγμάτων.
Η επιχείρηση ή ο οργανισμός πρέπει να δει τη Διεύθυνση και τη Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων μακριά από παρωχημένα σχήματα, προσλήψεις, ανακλάσεις της ίδιας της ιστορίας της και πισωγυρίσματα, έτσι ώστε να προκύψει μια νέα δυναμική και ένα νέο ηγετικό βάθεμα στην ανθρώπινη σχέση και στην ανθρώπινη λειτουργία της επιχείρησης, αλλά και στη χαρακτηριστική πληρότητα της ανθρώπινης παρουσίας. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης και της Διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού πρέπει να σταθεί ως σύμβουλος, ανανεωτής, δημιουργός και οδηγός της αλλαγής, των νέων ιδεών και των νέων πρακτικών με επικέντρωση και έντονο προσανατολισμό στη στρατηγική και στον στρατηγικό ρόλο. Ο συμβουλευτικός, στρατηγικός και αναπτυξιακός ρόλος της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων είναι αυτός που θα προσθέσει αξία, προοπτική και μέλλον στην επιχείρηση και στη κοινωνία. Αυτή είναι η αλήθεια, αρκεί να μην πίπτει στο κενό και εις «ώτα μη ακουόντων».
Όπως κάθε λειτουργία έτσι και η λειτουργία των Ανθρωπίνων Πόρων πρέπει να ενεργεί και αντενεργεί αυθεντικότερα και αμεσότερα με ορμητήρια αρχές, αξίες και πρακτικές και ιδιαίτερα σε μια εποχή, που όλα επανεξετάζονται και όλα μπαίνουν στη διαδικασία της αξιολόγησης και της βαθιάς διερεύνησης, αλλά και της αμφιβολίας.
Τελειώνοντας το άρθρο αυτό είναι ανάγκη να υπενθυμίσω ότι δεν χρειάζονται σε αυτές τις προσπάθειες πολλά λόγια. Τα λόγια άλλωστε δεν χαράζουν· η πράξη σφραγίζει και φωτίζει, αλλά και δείχνει την πρόθεση, τη διάθεση και το αποτέλεσμα.
Επιμέλεια Άρθρου
Μάρκος Γ. Βάλβης
Συγγραφέας και Πρόεδρος Δ.Σ. της εταιρείας Συμβούλων
Synergy Solution m.v.p. A.E.
www.synergysolution.gr
Επιστημονικός Συνεργάτης Jobfind.gr