6 αρχές για προσωπική και επαγγελματική επιτυχία

Επιχειρηματικότητα

24/06/2016 12:23:00

Το lifestyle των startup επιχειρήσεων είναι γνωστό πως γεννά άγχος και ταυτόχρονα ενέχει προκλήσεις, αλλά παράλληλα προσφέρει το αίσθημα της ικανοποίησης στον επιχειρηματία που έχει τον έλεγχο της επαγγελματικής του μοίρας. Δυστυχώς δεν λειτουργεί πάντα κατ' αυτόν τον τρόπο. Μπορεί η επιχείρηση να είναι επιτυχημένη και την ίδια στιγμή ο επιχειρηματίας να νιώθει αποτυχημένος.

Όπως αναφέρει ο Martin Zwilling, μέντορας, επιχειρηματίας και blogger, "ως παράδειγμα, γνωρίζω έναν ιδρυτή startup, του οποίου η επιχείρηση μεγαλώνει σε λογικούς ρυθμούς, αλλά ο ίδιος μετανιώνει για όσα έχει στερηθεί, από την οικογένειά του μέχρι την υγεία του και την ικανότητα να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων του. Γνωρίζω επίσης αρκετούς CEO που εκδιώχθηκαν από τις επιτυχημένες εταιρείες τους από επενδυτές και πλέον νιώθουν αποτυχημένοι."

Η πρόκληση είναι να μην αφήσετε την επιτυχία να έρθει χωρίς προσωπική ικανοποίηση ή με κόστος όσους αγαπάτε. Για να το πετύχετε αυτό, πρέπει να ενστερνιστείτε μερικές προσωπικές αρχές, οι οποίες θα καθοδηγήσουν και τις επαγγελματικές σας αρχές, όχι το αντίστροφο. Δείτε παρακάτω αναλυτικά:

1. Καθορίστε τους προσωπικούς σας στόχους και τον σκοπό σας νωρίς.
Οι προσωπικοί σας στόχοι πρέπει ο να οδηγούν τους επαγγελματικούς σας στόχους και όχι αντίθετα. Δεν θα νιώσετε ποτέ ικανοποιημένοι ή χαρούμενοι αν δεν είστε αληθινοί ως προς τα πιστεύω σας, τα συμφέροντά σας και του απώτερου σκοπού σας. Γράψτε τους στόχους σας και μετά αναλάβετε δράση και νιώστε ικανοποίηση.

2. Επικεντρωθείτε στις δυνάμεις και όχι στη διόρθωση των αδυναμιών.
Αν δεν βλέπετε την επιχειρηματικότητα ως μία από τις δυνάμεις σας, πιθανότατα δεν θα είστε χαρούμενοι ενώ θα ηγείστε μιας startup. Πολλοί επαγγελματίες που ασχολούνται με την τεχνολογία αρνούνται πεισματικά να αφήσουν κάποιον να μετατρέψει την εφεύρεσή τους από προϊόν σε επιχείρηση υποθέτοντας ότι μπορούν εύκολα να διορθώσουν τις επιχειρηματικές τους αδυναμίες. Τόσο οι ίδιοι όσο και η επιχείρησή τους καταλήγουν να υποφέρουν.

3. Δημιουργήστε κάποια βραχυπρόθεσμα ορόσημα στην πορεία σας προς το όνειρο.
Τα όνειρα μόνα τους δεν θα σας κάνουν χαρούμενους ή επιτυχημένους, οπότε ξεκινήστε από νωρίς να ορίζετε και να εκτελείτε τους στόχους σας ώστε να γιορτάζετε κατά την πορεία σας. Η ικανοποίηση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός στο τέλος της καριέρας σας, αλλά αποτελεί μια σειρά από καλά αισθήματα που δημιουργούνται από τα θετικά αποτελέσματα σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής σας ζωής.

4. Να είστε τίμιοι με τον εαυτό σας όταν πράττετε όσα κηρύττετε.
Πολλά στελέχη επιχειρήσεων μπορούν να δώσουν ένα σπουδαίο λόγο στην ομάδα τους για το πώς να διατηρήσουν την υγεία τους και μια ισορροπημένη οικογενειακή ζωή, αλλά οι ίδιοι αφήνουν τη δουλειά να "καπελώσει" τις δικές τους ανάγκες. Ομοίως , μη θέτετε σε κίνδυνο τη δική σας ηθική και ακεραιότητα για το καλό της επιχείρησής σας.

5. Μη σταματάτε να πιστεύετε, να μαθαίνετε και να ωριμάζετε σαν άνθρωποι.
Ο κόσμος των επιχειρήσεων διαρκώς μεταβάλλεται, οπότε αν εσείς δεν μαθαίνετε και δεν αλλάζετε, θα μείνετε πίσω. Στην επιχειρηματικότητα, οι οπιρθοδρομήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φυσιολογικές και ως προσδοκώμενες προκλήσεις, όχι ως ενδείξεις αποτυχίας. Η επιτυχής ανάκαμψη από προβλήματα πρέπει να αποτελεί πηγή ικανοποίησης.

6. Πάρτε ικανοποίηση από την ομαδική επιτυχία και στη δουλειά και στο σπίτι.
Το να είναι κάποιος επιχειρηματίας δεν αποτελεί ένα μονοπρόσωπο show, οπότε αποδεχτείτε αυτό το γεγονός και χτίστε μια ομάδα που μπορεί να σας συμπληρώνει και συγχρόνως να στηρίζει τις αδυναμίες σας. Αν οι προσωπικές σας ομάδες έχουν κίνητρο και είναι ικανοποιημένες, η ευτυχία τους θα μεταδοθεί και σε εσάς. Μια δραστήρια ομάδα είναι μια επιτυχημένη ομάδα.

Πηγή: Semifind.gr