Πώς να φτιάξω ένα καλό βιογραφικό; Συμβουλές και οδηγίες {2024}

Μάκης Σκαρλατάκης, Recruiter Jobfind

 

Πολλά μπορούν να σας οδηγήσουν στην απόκτηση της θέσης που πάντα ονειρευόσαστε. Το εισιτήριο, ωστόσο, πάντα θα είναι ένα καλό βιογραφικό, τέτοιο που να μπορεί να αντικατοπτρίσει με συντομία και σαφήνεια τα skills σας, την εμπειρία σας και γενικότερα την επαγγελματική σας εικόνα και διαδρομή.

Μήπως έφτασε η στιγμή να αναθεωρήσετε το αρχείο του βιογραφικού σας που έχετε αποθηκευμένο σε κάποιο φάκελο του υπολογιστή σας, στο email σας ή στο προφίλ σας στο Jobfind; Δείξτε ότι αξίζετε τη θέση που θέλετε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πώς θα συντάξετε το βιογραφικό σας αποτελεσματικά!

Τι είναι το βιογραφικό (CV)

Το βιογραφικό (CV) είναι το έγγραφο που περιλαμβάνει μία σφαιρική εικόνα της επαγγελματικής ταυτότητας του κατόχου του. Προσφέρει πληροφορίες σχετικές με τις σπουδές του, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, την επαγγελματική του εμπειρία, τις δεξιότητές του, τα επιτεύγματά του και άλλα συναφή στοιχεία. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για αιτήσεις σε θέσεις εργασίας αλλά και για αιτήσεις συμμετοχής σε ακαδημαϊκές έρευνες, προγράμματα κ.ά.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι βιογραφικού

Οι πιο κοινοί τύποι βιογραφικού είναι το χρονολογικό, το λειτουργικό και το συνδυαστικό.

Χρονολογικό βιογραφικό: Αποτελεί το πιο σύνηθες είδος, καθώς παρουσιάζει την εκπαίδευση και την εργασιακή εμπειρία με χρονολογική σειρά, από την πιο πρόσφατη στην πιο παλιά.

Λειτουργικό βιογραφικό: Αποτελεί μία ασφαλή επιλογή για όσους αλλάζουν καριέρα και δεν θέλουν να συμπεριλάβουν άσχετη με τη θέση προϋπηρεσία ή έχουν κενά στην επαγγελματική τους διαδρομή. Σε αυτό το βιογραφικό δεν υπάρχει ιστορικό εργασιακής εμπειρίας που παρατίθεται με χρονολογική σειρά, αλλά κυρίως παράθεση των επιτευγμάτων του ατόμου και εστίαση στις δεξιότητές του.

Πολλές φορές το συγκεκριμένο περιλαμβάνει στην αρχή και ένα επαγγελματικό προφίλ ή περίληψη και ίσως τίτλο.

Συνδυαστικό βιογραφικό: Το βιογραφικό αυτό αποτελεί ένα συνδυασμό των δύο παραπάνω. Παρουσιάζει στην αρχή τα skills του ατόμου και δευτερευόντως την προϋπηρεσία με χρονολογική σειρά. Η έμφαση δίνεται στις δεξιότητες και κυρίως σε εκείνες που ταιριάζουν σε συγκεκριμένη θέση.

Άλλα είδη βιογραφικού είναι το στοχευμένο, το οποίο είναι στην πραγματικότητα ένας συνδυασμός των παραπάνω αλλά δομημένο έτσι ώστε οι πληροφορίες που παρουσιάζει να αφορούν αποκλειστικά τη θέση για την οποία αιτείται ο υποψήφιος.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα καλό βιογραφικό

Τα βασικά

Τα στοιχεία επικοινωνίας στο βιογραφικό

Έχετε εντοπίσει μία θέση που ταιριάζει απόλυτα στα προσόντα σας και στο στόχο σας. Στέλνετε το βιογραφικό σας. Θα ήταν άδικο να χάσετε την ευκαιρία, επειδή σας διέφυγε ή κάνατε κάποιο λάθος σε ένα τόσο σημαντικό πεδίο όπως είναι τα στοιχεία επικοινωνίας.

Αν θέλετε να επικοινωνήσει μαζί σας η εταιρεία για την οποία κάνετε αίτηση, πρέπει απαραιτήτως να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας το κινητό σας τηλέφωνο και το email σας. Καλό θα ήταν, επιπλέον, να συμπεριλάβετε και το LinkedIn σας (αναλόγως τη θέση).

Η φωτογραφία στο βιογραφικό

Υπάρχουν χώρες όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, όπου δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται φωτογραφία στο βιογραφικό (δεν ζητάνε οι εργοδότες) λόγω αυστηρής εργατικής νομοθεσίας, που απαγορεύει τις διακρίσεις στην εργασία που σχετίζονται με την εθνικότητα, το φύλο, την ηλικία, την εμφάνιση κλπ.

Συνήθως στην Ελλάδα οι εργοδότες/recruiters ζητούν να συμπεριλαμβάνεται πρόσφατη φωτογραφία στο βιογραφικό των υποψηφίων, οπότε είναι στη δική σας ευχέρεια το αν θα βάλετε. Και να μη βάλετε βέβαια μπορεί και πάλι να σας δουν μέσα από το προφίλ σας στο LinkedIn ή σε άλλα Social Media, αν αναζητήσουν την ψηφιακή σας παρουσία.

Η εργασιακή εμπειρία στο βιογραφικό

Σε περίπτωση που δεν είστε entry-level υποψήφιοι, πρέπει απαραιτήτως να καταγράψετε την προϋπηρεσία σας, ακόμη και αν προέρχεται μόνο από πρακτική άσκηση. Όσα πρέπει να προσέξετε και τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε σε αυτό το πεδίο, θα τα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Η εκπαίδευση στο βιογραφικό

Ένα πολύ βασικό πεδίο που δεν πρέπει να παραλείψετε – ιδιαίτερα στην περίπτωση που σχετίζεται με τη θέση που επιθυμείτε – είναι η εκπαίδευση. Καλό είναι να αναγράψετε το επίπεδο της εκπαίδευσής σας και – αν υπάρχουν – τους τίτλους σπουδών σας.

Οι δεξιότητες στο βιογραφικό

Σίγουρα διαθέτετε δεξιότητες, soft και hard skills. Αν, για παράδειγμα, γνωρίζετε κάποια λογισμικά προγράμματα, τα οποία απαιτούνται για τη θέση που κάνετε αίτηση, καταγράψτε τα οπωσδήποτε.

Όσα θα εκτιμηθούν

Επιμόρφωση/Σεμινάρια

Είναι εξαιρετικά καλό το να εκπαιδεύεστε και να μετεκπαιδεύεστε στο αντικείμενό σας ή σε συναφή με αυτό πεδία, ώστε να παραμένετε ενημερωμένοι στον τομέα σας αλλά και να εφοδιάζεστε με γνώσεις, θεωρητικές και πρακτικές, που επιτάσσει η σημερινή αγορά εργασίας. Αν, για παράδειγμα, η θέση που θέλετε σχετίζεται με τα Social Media και εσείς εκτός από την εμπειρία, έχετε παρακολουθήσει και σεμινάρια για τη διαχείρισή τους, τη δημιουργία διαφημίσεων, την ανάλυση των αποτελεσμάτων, καλό θα είναι να το εντάξετε στο βιογραφικό σας γιατί σίγουρα θα εκτιμηθεί.

Αποφύγετε να συμπεριλάβετε όλα τα σεμινάρια και τα συνέδρια που έχετε παρακολουθήσει για να εξοικονομήσετε χώρο στο βιογραφικό σας.

Ενδιαφέροντα/Δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου

Τα ενδιαφέροντα και τα hobbies δείχνουν πολλά για την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά του ατόμου. Αν κάνετε κάποιο ομαδικό άθλημα και η θέση που σας ενδιαφέρει απαιτεί ομαδικότητα, καλό θα είναι να το αναφέρετε.

Αν πρόκειται για μία θέση στην οποία κυριαρχεί η δημιουργικότητα και εσείς ασχολείστε ερασιτεχνικά π.χ. με τη φωτογραφία ή τη ζωγραφική, να το συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας οπωσδήποτε.

Δημοσιεύσεις

Αν έχετε πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις που σχετίζονται με το αντικείμενό σας σε επιστημονικά περιοδικά ή συμμετείχατε με το έργο σας σε εκδόσεις επιστημονικές και μη, θα εκτιμηθεί στην περίπτωση που το αναφέρετε στο βιογραφικό σας.

Στοιχεία που θα βοηθήσουν να αναδείξετε την επαγγελματική σας εικόνα ακόμη περισσότερο:

Εθελοντισμός: Αναφερθείτε σε προγράμματα εθελοντισμού που έχετε συμμετάσχει στο παρελθόν ή σε εθελοντικό έργο που κάνετε γενικότερα και αναδείξτε στοιχεία της προσωπικότητάς σας όπως η ομαδικότητα, η γενναιοδωρία, η ανιδιοτέλεια.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που η εθελοντική σας δράση και τα προσόντα που απαιτούνται για αυτή σχετίζονται με τις θέσεις για τις οποίες κάνετε αίτηση, δώστε την κατάλληλη έμφαση.

Επαγγελματική περίληψη/Προφίλ: Δεν είναι πάντα απαραίτητη αλλά αν έχετε αρκετά χρόνια εμπειρίας και επιγραμματικά αναφερθείτε στα επιτεύγματά σας και σε όσα μπορείτε να προσφέρετε σε μία θέση ή μία εταιρεία, τότε θα έχετε κερδίσει - από την αρχή της ανάγνωσης του βιογραφικού σας - την προσοχή εργοδοτών και recruiters.

Τι κάνει ένα βιογραφικό τέλειο;

  1. Περιλαμβάνει τις απαραίτητες ενότητες: στοιχεία επικοινωνίας, εκπαίδευση, εργασιακή εμπειρία, δεξιότητες (soft & hard skills).
  2. Είναι καθαρό, ευανάγνωστο και προσελκύει την προσοχή στα σωστά σημεία.
  3. Είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που στην περίπτωση χρήσης ATS (applicant tracking system) κατά τη διαδικασία του screening δεν θα περάσει απαρατήρητο.
  4. Περιλαμβάνει λέξεις-κλειδιά που υπάρχουν και στην περιγραφή της θέσης.
  5. Δεν έχει ορθογραφικά, συντακτικά και άλλα λάθη.
  6. Δεν περιλαμβάνει φαντασμαγορικά γραφικά που δεν σχετίζονται με τη θέση.

8 λάθη στο βιογραφικό που πρέπει να αποφύγετε

  • Ορθογραφικά λάθη | Red flag χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορεί να μην είναι κάποιο πολύ σοβαρό λάθος αλλά πιθανότατα θα δείξει απροσεξία από την πλευρά σας. Αφού συντάξετε το βιογραφικό σας και το ξαναδιαβάσετε, δώστε το σε κάποιον δικό σας άνθρωπο για proofreading.
  • Ελλιπή στοιχεία επικοινωνίας | Πολύ μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξετε στο πεδίο των στοιχείων σας. Ιδανικά θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά στο βιογραφικό σας, να είναι δηλαδή απόλυτα εμφανές. Επιπλέον, θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνει email και τηλέφωνο επικοινωνίας και αυτά να είναι σωστά γραμμένα. Φανταστείτε να είστε το απόλυτο fit για μία θέση και να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας.
  • Παιχνιδιάρικο email | Απαγορευτικό. Το email σας πρέπει να σχετίζεται με το ονοματεπώνυμό σας και όχι με την αγαπημένη σας ποδοσφαιρική ομάδα ή σειρά ή τραγούδι ή παρατσούκλι.
  • Περίεργες γραμματοσειρές | Θα ακουστεί κλισέ αλλά αποφύγετε γραμματοσειρές τύπου Comic Sans ή άλλες ακόμη πιο περίτεχνες. Αποφύγετε την Times New Roman και την Arial, για να μη δείχνει old-school και να ξεχωρίζει ανάμεσα στα υπόλοιπα. Προτιμήστε γραμματοσειρές για το βιογραφικό σας  όπως η Calibri, η Verdana, η Helvetica, η Tahoma.
  • Μη επαγγελματική φωτογραφία | Δεν σημαίνει ότι πρέπει να την έχει τραβήξει κάποιος επαγγελματίας, αλλά προστατέψτε την επαγγελματική σας εικόνα και μη χρησιμοποιείτε φωτογραφίες από εξόδους σας, από τη θάλασσα, από γάμους και βαφτίσεις στο βιογραφικό σας. Προσπαθήστε να δείχνει όσο πιο corporate-friendly γίνεται.
  • Τύπος αρχείου | Στείλτε το βιογραφικό σας ή επισυνάψτε το σε μορφή .pdf. Μην το στείλετε για παράδειγμα σε Google Doc και αντιληφθείτε εκ των υστέρων πως δεν είχατε δώσει δικαιώματα ανάγνωσης στον παραλήπτη.
  • Λάθος εστίαση | Προσπαθήστε να εστιάσετε στα επιτεύγματά σας όσον αφορά τις προηγούμενες θέσεις σας και όχι στις ευθύνες σας.
  • Άκυρα γραφικά | Μη φορτώνετε το βιογραφικό σας με εικόνες, πλαίσια, στοιχεία που δεν εξυπηρετούν κανένα λόγο, εκτός και αν η θέση που σας ενδιαφέρει σχετίζεται με design και θέλετε να βάλετε μία πινελιά δημιουργικότητας (πάντα με μέτρο).

Γενικότερα, πρέπει να θυμάστε πως το βιογραφικό σας θα πρέπει να είναι έτσι φτιαγμένο που να δίνει έναν οπτικό ρυθμό στον αναγνώστη. Πρέπει διαβάζοντάς το να μπορεί ο εργοδότης/recruiter να εστιάσει στις πληροφορίες που πρέπει.

Είναι το μέσο για να «πουλήσετε» τον εαυτό σας όσο καλύτερα γίνεται, για να πείτε «είμαι το καλύτερο match για τη θέση».

Μην ξεχνάτε πως ακόμη και αν δεν έχετε ένα έτοιμο βιογραφικό, στο Jobfind έχετε τη δυνατότητα να το δημιουργήσετε κατά την εγγραφή σας ακολουθώντας πολύ απλά και σύντομα βήματα.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι το βιογραφικό;

Το βιογραφικό ή CV ή Resume είναι το έγγραφο που παρέχει πληροφορίες σχετικές με τις σπουδές, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, την επαγγελματική εμπειρία, τις δεξιότητες, τα επιτεύγματα και άλλα συναφή στοιχεία του κατόχου του. Χρησιμοποιείται για την αίτηση σε θέσεις εργασίας.

Ποιοι είναι τα πιο συνηθισμένα είδα βιογραφικού;

Το χρονολογικό, το λειτουργικό και το συνδυαστικό.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα βιογραφικό;

Τα στοιχεία επικοινωνίας, την επαγγελματική εμπειρία, την εκπαίδευση, τα επιτεύγματα και τα skills.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη σε ένα βιογραφικό;

Τα ορθογραφικά και τυπογραφικά λάθη, τα ελλιπή στοιχεία επικοινωνίας, η μη επαγγελματική φωτογραφία, οι περίεργες γραμματοσειρές και τα γραφικά, η έλλειψη συνοχής στην παράθεση των στοιχείων.