Συνέντευξη για δουλειά | Πώς να ξεχωρίσεις δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις

Μάκης Σκαρλατάκης, Recruiter Jobfind

 

Για να διαβείτε το κατώφλι μίας εταιρείας θα χρειαστείτε σίγουρα ένα καλό βιογραφικό, τέτοιο που θα τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον ενός εργοδότη-recruiter και θα σας κάνει να ξεχωρίσετε ανάμεσα σε δεκάδες ή και εκατοντάδες άλλους υποψηφίους.

Tο αν θα το διαβείτε ξανά, τελικά, θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις σας στη συνέντευξη. Και από τους άλλους υποψηφίους. Και από τύχη. Αλλά, πιστέψτε μας κυρίως από τις δικές σας επιδόσεις.

Αφού έχετε στείλει πολλά βιογραφικά, φτάνει εκείνη η στιγμή που χτυπά το τηλέφωνό σας από έναν άγνωστο αριθμό, απαντάτε και ακούτε «Γεια σας! Λάβαμε το βιογραφικό σας και θα θέλαμε να κλείσουμε μία συνέντευξη για τη θέση».

Κλείνετε το τηλέφωνο και συναισθήματα αρχίζουν να σας κατακλύζουν. Χαρά, αγωνία, άγχος. «Πώς θα τα πάω; Τι να φορέσω; Τι να απαντήσω αν με ρωτήσουν αυτό; Αν με ρωτήσουν το άλλο;»

Χαλαρώστε… Θα τα πάτε περίφημα! Ειδικά εάν προετοιμαστείτε κατάλληλα. Κι εμείς θα σας βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν είναι όλες οι συνεντεύξεις ίδιες. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι συνεντεύξεων για δουλειά και συνήθως διαφέρουν ως προς τον τρόπο ή το χώρο διεξαγωγής, των αριθμό των συνεντευκτών, τα στάδια αλλά και το είδος.

Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι συνεντεύξεων

Παραδοσιακή συνέντευξη/Δια ζώσης

Μέχρι τώρα αποτελεί τον πιο κοινό τύπο συνέντευξης. Λαμβάνει χώρα στην εταιρεία και συνήθως διενεργείται με τη μέθοδο ένας προς ένας, δηλαδή  ένας εργοδότης ή recruiter και ένας υποψήφιος. Η διάρκειά της κυμαίνεται από μισή έως και μία ώρα (ιδιαίτερα αν πρόκειται για θέση υψηλή στην ιεραρχία της εταιρείας). Οι ερωτήσεις που δέχεται ο υποψήφιος ποικίλουν σε συμπεριφορικές, ερωτήσεις καταστάσεων και ερωτήσεις που αφορούν τις ικανότητες.

Τηλεφωνική συνέντευξη

Η συνέντευξη μέσω τηλεφώνου αποτελεί συνήθως μία επιπλέον διαδικασία screening. Το βιογραφικό δείχνει ότι ο υποψήφιος ταιριάζει για τη θέση. Η τηλεφωνική συνέντευξη, μικρής διάρκειας, θα επιβεβαιώσει ότι το άτομο αυτό πρέπει να περάσει από παραδοσιακή συνέντευξη γιατί είναι όντως καλό match.

Video – συνέντευξη/Εξ αποστάσεως

Ο μόνος λόγος που διαφέρει από την παραδοσιακή συνέντευξη είναι επειδή διεξάγεται εξ αποστάσεως μέσω video call, Zoom, Teams, Skype κ.ά. Συνηθίζεται η συνέντευξη να γίνεται με αυτό τον τρόπο, όταν ο υποψήφιος μένει σε άλλη πόλη, χώρα κ.λπ. από αυτή όπου βρίσκεται η εταιρεία.

Τεχνική συνέντευξη

Αυτός ο τύπος συνέντευξης αποτελεί ένα επόμενο στάδιο μίας κλασικής συνέντευξης, όπου ο υποψήφιος θα πρέπει να φέρει εις πέρας κάποιο project ή να περάσει από μερικά τεστ που σχετίζονται με τη θέση και το αντικείμενο. Στην ουσία εστιάζει στα τεχνικά προσόντα των υποψηφίων και χρησιμοποιείται συχνότερα για Μηχανικούς, Προγραμματιστές και άλλους εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Συνέντευξη με πάνελ

Σε αυτή την περίπτωση η συνέντευξη διενεργείται από 3-5 άτομα, ίσως και περισσότερα. Ο υποψήφιος μπορεί να δεχτεί ερωτήσεις από όλα, αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποια από τα μέλη του πάνελ να είναι απλά παρατηρητές, που θα εξάγουν σαφώς και αυτοί τα συμπεράσματά τους.

Συνέντευξη με χρήση AI

Υπάρχουν λογισμικά που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση και δίνουν τη δυνατότητα σε recruiters (ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλο αριθμό υποψηφίων) να γλιτώσουν πάρα πολύ χρόνο. Η AI εντοπίζει βιογραφικά που πληρούν τα κριτήρια της θέσης. Στη συνέχεια οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι περνούν από μία pre-screening video-συνέντευξη, η οποία εξετάζεται από λογισμικά που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη και αναλύουν τόσο τη λεκτική όσο και τη μη λεκτική επικοινωνία. Οι recruiters έτσι έχουν στη διάθεσή τους shortlisting (με ranking σε πολλές περιπτώσεις) και αποφασίζουν ποιους από τους υποψηφίους που έδειξαν τα λογισμικά, θα καλέσουν για τυπική/παραδοσιακή συνέντευξη.

Ενδυματολογικοί κανόνες

Ας είμαστε ειλικρινείς! Δεν υπάρχουν κανόνες για το πώς θα πρέπει να ντυθεί κανείς για να εμφανιστεί σε μία συνέντευξη. Οι εποχές που το σακάκι ήταν υποχρεωτικό έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Προσοχή μόνο σε κάποιες περιπτώσεις όπου οι εταιρείες έχουν συγκεκριμένο dress code.

Το μοναδικό tip που θα μπορούσαμε να παραθέσουμε είναι η συνολική εμφάνιση να είναι προσεγμένη, στο πλαίσιο κυρίως της καθαριότητας. Καθαρά ρούχα, καθαρά νύχια, όχι υπερβολικά αρώματα και αυτά είναι αρκετά.

3 είδη ερωτήσεων σε συνέντευξη για δουλειά

Τα πιο κοινά είδη ερωτήσεων στις συνεντεύξεις είναι 3 και καλό θα είναι να προετοιμαστείτε κατάλληλα για όλα.

Situational: Οι ερωτήσεις αυτές τίθενται με τη μορφή υποθετικών σεναρίων και έχουν σκοπό να καταλάβει ο εργοδότης/recruiter πώς θα αντιδρούσε ο υποψήφιος σε αυτά αν προκύπταν συγκεκριμένες καταστάσεις.

Competency-based: Σχετίζονται με τις δεξιότητες του υποψηφίου. Είναι ερωτήσεις που σκοπό έχουν να καταλάβει ο recruiter αν όντως διαθέτει τα skills που απαιτούνται για τη θέση την οποία συζητούν.

Behavioral: Με αυτού του τύπου τις ερωτήσεις ο recruiter θα προσπαθήσει να εντοπίσει χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του υποψηφίου, καθώς και στοιχεία της γενικότερης συμπεριφοράς του κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Χρήση της μεθόδου STAR

Υπάρχει μία μέθοδος, ιδιαίτερα αναγνωρισμένη και αποτελεσματική, όσον αφορά τον τρόπο απάντησης στις παραπάνω ερωτήσεις, ιδιαίτερα στις συμπεριφορικές. Ονομάζεται μέθοδος STAR και τα αρχικά αυτά σημαίνουν Situation, Task, Action, Result και ταυτόχρονα αποτελούν τα στάδια της απάντησης. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:

Situation: Παρουσίαση της κατάστασης που βρεθήκατε και έπρεπε να χειριστείτε.

Task: Περιγραφή του ρόλου που είχατε και των καθηκόντων που έπρεπε να φέρετε εις πέρας.

Action: Περιγραφή των κινήσεων που κάνατε για να επιλύσετε την κατάσταση. Μπορείτε να εστιάσετε στις δεξιότητές σας.

Result: Παρουσίαση των αποτελεσμάτων που φέρατε με το έργο σας.

Οι καλύτερες απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις στη συνέντευξη

"Μιλήστε μου για εσάς!"

Δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην ένιωσε να κολλάει, την πρώτη φορά που του έθεσαν αυτή την ερώτηση. Ακούγεται σαν μία πολύ γενική ερώτηση που κάνει τους υποψηφίους να μην ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Στην πραγματικότητα, η απάντηση που πρέπει να δώσετε είναι μία πολύ σύντομη βιογραφία σας, που όμως να εστιάζει ή να σχετίζεται με την επαγγελματική σας διαδρομή. Δηλαδή ο εργοδότης θέλει μέσα από την απάντησή σας να εξάγει κάποια συμπεράσματα που αφορούν κυρίως τον επαγγελματικό σας βίο.

"Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην εταιρεία μας;"

Σκοπός αυτής της ερώτησης είναι να καταλάβει ο recruiter αν ο υποψήφιος γνωρίζει τόσο το αντικείμενο της θέσης όσο και την εταιρεία. Και τα γνωρίζει αυτά σε βάθος. Ιδιαίτερα αν δείξετε ότι έχετε προετοιμαστεί και έχετε μελετήσει τις δραστηριότητες αλλά και την πορεία της εταιρείας, αυτό θα είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για εσάς.

"Γιατί αποχωρήσατε από την προηγούμενη εργασία σας;"

Όποια και αν είναι η απάντηση που θα σκεφτείτε να δώσετε, ένα πράγμα πρέπει να προσέξετε πολύ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αρχίσετε να κατηγορείτε την προηγούμενη εταιρεία, τους συναδέλφους σας ή τους πρώην εργοδότες σας. Η απάντησή σας θα ήταν καλό να εστιάζει στην επιθυμία σας να εξελιχθείτε και να μάθετε περισσότερα πράγματα στον κλάδο σας και στο αντικείμενό σας.

"Γιατί να σας προσλάβουμε;"

Θα μπορούσε να θεωρείται ερώτηση – παγίδα η συγκεκριμένη, αλλά μπορείτε να τα πάτε περίφημα. Πώς; Εστιάζοντας στα επιτεύγματά σας σε προηγούμενες θέσεις σας, αλλά και στα στοιχεία σας εκείνα που σας κάνουν να ξεχωρίζετε όταν εργάζεστε. Χωρίς υπερβολές και έπαρση.

"Έχετε ερωτήσεις σχετικά με τη θέση ή την εταιρεία;"

Μην περάσει από το μυαλό σας να απαντήσετε "Όχι, έχω καλυφθεί!". Δείξτε το ενδιαφέρον σας για τη θέση για λίγα λεπτά ακόμη. Θέστε ερωτήσεις για τις λεπτομερείς αρμοδιότητες της θέσης, ρωτήστε να μάθετε περισσότερα για την κουλτούρα της εταιρείας ή για τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης μέσα από αυτή.

Παραδείγματα ερωτήσεων που μπορείτε να θέσετε

  • Μπορείτε να μου πείτε περισσότερες λεπτομέρειες για το ρόλο;
  • Μπορείτε να μου μιλήσετε για την ομάδα με την οποία θα συνεργάζομαι;
  • Ποια είναι τα τρέχοντα projects με τα οποία ασχολείται αυτό τον καιρό η ομάδα;
  • Τι είδους αξιολόγηση γίνεται στην ομάδα;
  • Μπορείτε να μου μιλήσετε για την κουλτούρα της εταιρείας;
  • Μπορεί να υπάρξει εξέλιξη από αυτή τη θέση;
  • Πώς στηρίζει η εταιρεία την εξέλιξη των εργαζομένων;
  • Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσει ποτέ η εταιρεία;

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι η συνέντευξη για δουλειά;

Η συνέντευξη για δουλειά είναι η συνάντηση μεταξύ ενός εργοδότη ή recruiter με έναν υποψήφιο όπου εξετάζεται η πιθανή συνεργασία τους μέσω κάποιας θέση εργασίας.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα είδη συνεντεύξεων;

Η  παραδοσιακή συνέντευξη/δια ζώσης, η τηλεφωνική συνέντευξη, η online/video-συνέντευξη, η τεχνική συνέντευξη, η συνέντευξη με πάνελ, η συνέντευξη με χρήση AI.

Ποιοι είναι οι πιο συνήθεις τύποι ερωτήσεων σε συνέντευξη;

Situational, Competency-based, Behavioral.